Semne de îngrijorare pentru adolescenți
Dacă faci parte din viața adolescenților, poți învăța să recunoști semnalele de avertizare care pot arăta dacă un adolescent a fost victima unei forme de violență sexuală. Studiile arată că persoanele cu vârste între 12 și 34 de ani au cel mai mare risc de a deveni victime ale infracțiunilor sexuale și că femeile cu vârsta cuprinse între 16 și 19 ani au de patru ori mai multe șanse de fi agresate decât populația generală. Dacă afli cum poți identifica situațiile de violență sexuală, poți face ceva pentru a ajuta.
Posibile semne ale unui abuz sexual asupra unui adolescent
Unii dintre factorii ce ar putea semnala că un adolescent a fost victimă a unei violențe sexuale se pot confunda cu ușurință cu schimbările prin care adolescenți trec, odată cu eforturile pe care le depun în timp ce învață cum să relaționeze atât cu corpul lor în schimbare, cât și cu persoanele noi care apar în viața lor. Însă dacă ceva nu pare a fi în regulă, ascultă-ți instinctele. Este mai bine să întrebi și să nu fi avut dreptate decât să lași un adolescent să se lupte singur cu efectele victimizării sexuale. Amintește-i adolescentului că poate avea încredere în tine, că îl crezi și că, dacă s-a întâmplat ceva, nu este vina lor.
Dacă observi unul dintre următoarele semne, merită să-l întrebi dacă totul este în regulă:
- Creștere sau scădere neobișnuită în greutate;
- Tipare de alimentare nesănătoase, cum ar fi pierderea poftei de mâncare sau mâncatul excesiv;
- Semne de abuz fizic, cum ar fi vânătăi;
- Infecții cu transmitere sexuală sau alte infecții ale organelor genitale;
- Semne de depresie, cum ar fi tristețea persistentă, lipsa energiei, modificări ale programului de somn sau ale poftei de mâncare, retragerea de la activitățile de zi cu zi sau senzația de dezamăgire;
- Anxietate sau îngrijorare;
- Scăderea notelor la școală;
- Modificări în îngrijirea personală, cum ar fi mai puțină atenție acordată igienei, aspectului sau hainelor pe care le poartă;
- Comportament de autovătămare;
- Exprimarea gândurilor despre sinucidere sau comportament suicidar;
- Consumul de alcool sau droguri.
Folosirea tehnologiei pentru a-i răni pe ceilalți
Adolescenții pot experimenta, de asemenea, hărțuire sexuală sau alte comportamente nedorite prin tehnologie și interacțiuni online. Unele persoane folosesc tehnologia, cum ar fi fotografiile, clipurile video, aplicațiile și chiar rețelele sociale, pentru a hărțui sau pentru a se implica în interacțiuni sexuale nesolicitate sau neconsensuale. Aceste acțiuni pot face o persoană să se simtă manipulată, nesigură și expusă, de exemplu, atunci când cineva retrimite o fotografie sau un mesaj text despre sex, destinat inițial unei singure persoane. Află mai multe despre modul în care acești oameni folosesc tehnologia pentru a face rău altora.
Să faci primul pas nu este ușor, dar este important
Să comunici deschis cu un adolescent poate fi o adevărată provocare, dar reprezintă un element important pentru menținerea lor în siguranță. Pe măsură ce adolescenții devin mai independenți și petrec mai mult timp cu prietenii, având alte activități decât cele de familie, este important să păstrezi liniile de comunicare deschise pentru ca acesta să știe că poate avea încredere în tine. Află mai multe despre cum să vorbești cu copiii și adolescenții despre violența sexuală.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.