apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu
Recomandări pentru a discuta cu victimele violențelor sexuale

Nu este deloc ușor să spui ceea ce trebuie atunci când cineva îți povestește că a experimentat o formă a unei violențe sexuale, mai ales dacă este vorba despre cineva din familie sau de un prieten apropiat. Pentru victime, să împărtășească povestea cu cineva drag poate fi foarte dificil, de aceea te încurajăm să le susții fără să le judeci.

Uneori, sprijinul poate însemna furnizarea de resurse, cum ar fi contactarea unei asociații care se ocupă de astfel de cazuri, solicitarea asistenței medicale sau raportarea cazului autorităților, care este obligatorie, în cazul copiilor. De menționat, orice suspiciune de violență sexuală împotriva unui copil trebuie să facă obiectul unei investigării penale, fiind considerată infracțiune.

De cele mai multe ori, cea mai bună metodă de a ajuta începe cu a asculta. Iată câteva fraze pe care le recomandăm pentru a sprijini un martor sau o victimă a violențelor sexuale, în procesul de vindecare:

„Te cred. / A fost foarte curajos să-mi povestești asta“. Poate fi extrem de dificil pentru o victimă să-și împărtășească povestea. Poate fi rușinată, se poate teme că nu va fi crezută sau poate fi îngrijorată că va fi blamată pentru ceea ce s-a întâmplat. Calmitatea sau tăcerea nu trebuie interpretate ca un semn că acel eveniment nu s-a petrecut, fiecare persoană reacționează diferit la experiențe traumatizante. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să crezi ceea ce îți spune.

„Nu este vina ta. / Nu ai făcut nimic ca să meriți asta“. Victimele se pot învinovăți singure, mai ales dacă îl cunosc pe agresor. Spuneți-le, de mai multe ori dacă este nevoie, că nu este vina lor.

„Nu ești singur. / Îmi pasă de tine și sunt aici să te ascult și să te ajut cu orice îmi stă în putință“. Asigură-te că victima știe că ești acolo pentru ea și că ești gata să-i asculți povestea, dacă se simte confortabil să o spună. Află dacă există persoane în viața ei în care poate avea încredere și amintește-i că există profesioniști care îl pot sprijini în procesul de vindecare.

„Îmi pare rău că s-a întâmplat asta. / Nu ar fi trebuit să ți se întâmple așa ceva“. Poți afirma faptul că înțelegi că experiența respectivă i-a afectat viața. Fraze de genul „Trebuie să fie foarte dificil să treci prin așa ceva“ sau „Mă bucur că ai avut puterea să împărtășești povestea ta cu mine“ te vor ajuta să comunici empatic.

Acordarea de sprijin continuu

Dacă cineva a avut încredere destul de mare în tine pentru a-ți povesti un astfel de eveniment, ia în considerare următoarele moduri de a-ți arăta sprijinul continuu.

  • Evită să judeci. Poate fi dificil să vezi o persoană care se luptă cu efectele traumei cauzate de o violență sexuală pentru o perioadă lungă de timp. Încearcă să eviți frazele care sugerează că recuperarea durează prea mult, de genul „Te comporți așa de destul de mult timp“ sau „Cât mai ai de gând să te simți așa?“.
  • Păstrează legătura, vorbiți periodic. Este posibil ca evenimentul să se fi petrecut în urmă cu mult timp, dar asta nu înseamnă că suferința a dispărut. Vorbește periodic cu victima pentru a-i aminti că încă îți pasă de starea ei, că îi crezi povestea și că vrei să știi că e bine.
  • Găsește resursele potrivite. Poți fi un susținător puternic, dar acest lucru nu înseamnă că ești pregătit să gestionezi starea de sănătate a cuiva.

 

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.