apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu

Violența sexuală împotriva partenerului intim

Violența sexuală împotriva partenerului intim

Violența sexuală este săvârșită de cele mai multe ori de o persoană pe care victima o cunoaște, aici fiind inclus și partenerul intim (fost sau actual). Există mulți termeni diferiți care se referă la violența sexuală din cadrul relațiilor intime între parteneri, inclusiv: violența sexuală asupra partenerului intim, violență domestică, violul partenerului intim, violul conjugal / marital. Indiferent ce termen este folosit sau cum este definită relația, nu este niciodată justificat să inițiezi activități sexuale fără consimțământul celuilalt.

Pe cine afectează violența sexuală asupra partenerului intim?

Violența sexuală asupra partenerului intim poate apărea în toate tipurile de relații intime, indiferent de identitatea de gen sau orientarea sexuală. Violența sexuală asupra partenerului intim nu este definită de gen sau sexualitate, ci de comportamentul abuziv.

Cum se asociază violența sexuală asupra partenerului intim cu alte tipuri de abuz?

Violența sexuală într-o relație este rareori un incident izolat. Aceasta apare deseori alături de alte forme de comportament abuziv, inclusiv abuz fizic și emoțional. De exemplu, majoritatea femeilor care sunt agresate fizic de către un partener intim au fost agresate și sexual de același partener. Violența sexuală asupra partenerului intim începe adesea cu un comportament de control excesiv, care poate escalada la abuz emoțional, fizic și sexual.

Posibilele semne de avertizare în cazul unui abuz în relațiile intime includ un partener care:

  • încearcă să te separe de prieteni și familie;
  • este extrem de gelos sau supărat dacă petreci timp departe de el;
  • te insultă, te desconsideră, îți spune mereu că nu faci nimic bine;
  • încearcă să te împiedice să mergi la serviciu sau la școală;
  • încearcă să te împiedice să iei decizii pentru tine;
  • îți distruge bunurile personale, încearcă să-ți rănească animalele de companie;
  • amenință că o să-ți rănească copiii sau că o să îi ia de lângă tine;
  • îți spune că ești inutil/ă și că nimeni altcineva nu te-ar putea iubi vreodată;
  • îți controlează resursele financiare.

De ce ar trebui să caut ajutor?

Dacă ai suferit o agresiune sexuală din partea partenerului intim, poate fi dificil să-ți spui povestea din mai multe motive. Este posibil să fii îngrijorat/ă cu privire la siguranța ta și a copiilor, la situația financiară dezavantajoasă sau de ceea ce ar putea crede familia. Ai putea avea încă sentimente de iubire pentru acel partener sau este posibil să nu realizezi că ceea ce ți s-a întâmplat reprezintă o violență sexuală. Este normal să te gândești la toate aceste lucruri.

Ține minte că încheierea unei relații abuzive nu este ceva ce trebuie să faci de unul singur sau să aștepți ca cineva să facă asta pentru tine. Solicitarea ajutorului de la prieteni, de la cei dragi, de la un ONG specializat în astfel de cazuri sau de la poliție poate fi un prim pas în acest proces, atunci când ești gata să faci acest lucru. În România, legea protejează victimele violenței domestice inclusiv prin emiterea rapidă a unui ordin provizoriu de protecție. Acesta poate fi solicitat ori de câte ori este nevoie, după confirmarea abuzului și expirarea perioadei de valabilitate a acestuia, de 6 luni. 

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.