Violența sexuală împotriva bărbaților și băieților
Agresiunea sexuală se poate întâmpla oricui, indiferent de vârstă, orientare sexuală sau identitate de gen. Bărbații și băieții care au fost agresați sau abuzați sexual pot avea, în mare parte, aceleași sentimente și reacții ca alte victime ale violențelor sexuale, dar ei se pot confrunta și cu provocări suplimentare produse de stereotipurile sociale despre bărbați și masculinitate.
Reacții comune
Victimele unei agresiuni sexuale pot experimenta aceleași efecte, indiferent dacă sunt bărbați sau femei, dar se pot confrunta și cu alte provocări.
Unii bărbați care au fost victime ale agresiunilor sexuale pot simți rușine sau lipsă de încredere în sine, considerând că nu au fost „suficient de puternici“ pentru a învinge agresorul. Mulți bărbați care au avut o erecție sau o ejaculare în timpul atacului pot trece printr-o stare de confuzie. Reacțiile corporale sunt însă normale și nu înseamnă că ți-ai dorit atacul sau că ți-a creat plăcere.
Bărbații abuzați sexual când erau copii sau adolescenți pot avea reacții diferite față de cei care au trecut prin această experiență la vârstă adultă. Următoarea listă include câteva dintre reacțiile comune, prin care au trecut atât bărbații, cât și băieții, după ce au fost supuși unei forme de violență sexuală. Lista nu este completă, dar poate ajuta să știi că și alte persoane au avut experiențe similare:
- anxietate, depresie, tulburare de stres post-traumatic, flashback-uri ale traumei și tulburări de alimentație;
- evitarea persoanelor sau locurilor care amintesc de abuz;
- îngrijorări legate de orientarea sexuală;
- sentimentul de frică în ceea ce privește viitorul și teama de a nu se întâmpla ceva rău;
- frica de a fi „mai puțin bărbat“ sau de a nu avea control asupra propriului corp;
- senzația de încordare, incapacitatea de relaxare și tulburări de somn;
- sentimente de vină sau rușine cauzate de neputința de a opri atacul sau abuzul, mai ales dacă a dus la erecție sau ejaculare;
- retragerea din relațiile de cuplu sau de prietenie, creșterea dorinței de izolare;
- teama de a fi judecat sau de a nu fi crezut în totalitate, în cazul în care agresiunea este dezvăluită.
Cine sunt autorii agresiunilor sexuale împotriva bărbaților și băieților?
Agresorii pot avea orice gen, orientare sexuală sau vârstă și pot avea orice tip de relație cu victima. La fel ca toți prădătorii sexuali, pot folosi forța fizică sau tactici de constrângere psihologică și emoțională.
Violența sexuală poate să afecteze orientarea sexuală?
Violența sexuală nu are nicio legătură cu orientarea sexuală a agresorului sau a victimei, iar orientarea sexuală a unei persoane nu poate fi influențată de un abuz sexual. Unii bărbați și băieți au întrebări despre sexualitatea lor după ce au fost victime ale violenței sexuale și acest lucru este de înțeles, în special dacă au avut o erecție sau o ejaculare în timpul atacului. Reacțiile fizice sunt însă involuntare și imposibil de controlat.
Uneori, agresorii, în special adulți, care abuzează sexual băieți vor folosi aceste reacții fizice pentru a convinge victima să păstreze secretul, folosind expresii precum „Știi că ți-a plăcut!“. Dacă ai fost abuzat sexual, nu este vina ta. O erecție nu înseamnă acceptarea unor activități sexuale, iar ejacularea nu scuză în niciun caz o agresiune.
Cum să sprijini victimele de sex masculin
Poate fi greu să spui cuiva că ai suferit un abuz sexual. Este posibil să-ți fie teamă că vei fi judecat sau că nu vei fi crezut. Din cauza stereotipurilor despre masculinitate, multor bărbați le este greu să dezvăluie violența. De asemenea, bărbații și băieții se confruntă cu provocări în ceea ce privește acceptarea faptului că au fost victime ale violenței sexuale, în special dacă agresorul este o femeie.
Mai jos sunt câteva sugestii despre cum poți susține un bărbat sau un băiat care îți dezvăluie că a fost agresat sau abuzat sexual.
Ascultă. Mulți oameni aflați în criză simt că nimeni nu îi înțelege și că nu sunt luați în serios. Arată-le că sunt importanți acordându-le în totalitate atenție necondiționată. Este greu pentru multe victime să dezvăluie trauma prin care au trecut, mai ales dacă se tem că nu vor fi crezuți din cauza stereotipurilor despre masculinitate.
Validează-le sentimentele. Evită să faci afirmații precum „Totul va fi bine“. Nu încerca să le gestionezi emoțiile, spunându-le „Treci tu peste asta“ sau „Nu ar trebui să te simți atât de rău“. Poți să spui „Te cred“ sau „Cred că este foarte greu să treci prin asta“.
Exprimă-ți îngrijorarea. Spune-le în mod direct că-ți pasă de ei prin afirmații de genul „Îmi fac griji pentru tine“ sau „Sunt aici pentru tine“.
Nu întreba detalii. Chiar dacă ai curiozități cu privire la ce s-a întâmplat și dorești să înțelegi pe deplin, evită să ceri amănunte despre modul în care a avut loc atacul. Dacă o victimă alege să-ți împărtășească aceste detalii, fă tot posibilul să o asculți, oferind suport fără să judeci.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.