apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu
Incestul

Incestul presupune relația consimțită între rude în linie dreaptă (bunici, părinți, copii, nepoți), frați și surori. Codul penal român prevede pedepse între 1 și 5 ani pentru fiecare dintre participanți.

Totuși, dacă ai fost supus unui abuz sexual din partea unui membru al familiei, ține minte că nu ești singur și că ceea ce s-a întâmplat nu este din vina ta - pentru a vorbi de abuz trebuie să fie aplicate aceleași metode ca la viol sau agresiune sexuală, urmând recomandările menționate mai sus.

Chiar dacă ar putea fi dificil să vorbești despre asta, trebuie să știi că este o problemă care îi afectează pe mulți oameni. Majoritatea victimelor minore îl cunosc pe făptuitor, iar aproximativ 34% dintre agresori în cazul abuzurilor sexuale asupra minorilor sunt membri ai familiilor acestora.

Ce este incestul?

Termenul de incest se referă la raportul sexual consimțit între rude în linie dreaptă, frați și surori. Contactul sexual neconsimțit cu un membru al familiei poate avea efecte negative de lungă durată asupra victimei.

De ce este dificil să vorbești despre abuzul sexual din partea unui membru al familiei? 

Poate fi greu pentru cineva să dezvăluie un abuz sexual atunci când îl cunoaște pe autor. Poate fi, însă, extrem de dificil atunci când agresorul este un membru al familiei.

Ce poate determina o victimă a unei violențe sexuale comise de un membru al familiei să nu spună nimănui despre abuz?

  • este posibil ca victima să fie atașată emoțional de agresor și să se teamă că ceva rău i s-ar putea întâmpla acestuia;
  • este posibil, de asemenea, ca victimei să-i fie frică de reacțiile celorlalți membri ai familiei, temându-se că nu va fi crezută sau că va fi acuzată că a făcut ceva greșit;
  • este posibil ca victima să fi încercat deja să spună ce s-a întâmplat, dar abuzul a fost ignorat sau să-i fi fost minimizate urmările;
  • este posibil ca abuzatorul să-i fi spus victimei că ce se întâmplă este normal, că se întâmplă în toate familiile, iar victima să nu realizeze că reprezintă de fapt o formă de abuz;
  • victima nu este conștientă că poate primi ajutor sau nu știe în cine să aibă încredere;
  • victima se teme că ar putea să aibă probleme dacă agresorul va pune în aplicare amenințările.

Unde pot găsi ajutor?

Dacă ai fost victima unei violențe sexuale comise de un membru al familiei, te poți confrunta cu o serie de efecte pe termen scurt, dar și pe termen lung, care apar la majoritatea celor care au fost victime ale unor infracțiuni sexuale. S-ar putea, de asemenea, să ai probleme legate de sentimentul de siguranță și încredere, deoarece acest tip de abuz poate distruge adesea sistemul principal de sprijin - familia. Pentru că persoanele care ar fi trebuit să te protejeze și să te îngrijească ți-au făcut rău sau au permis răului să continue.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.