apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu

Agresiunile sexuale facilitate de alcool sau droguri

Agresiunile sexuale facilitate de alcool sau droguri

În cazul violențelor sexuale facilitate de alcool sau droguri, în cele mai multe dintre cazuri victimele se învinovățesc singure. Ține minte, nu este vina ta. Doar tu ai voie să iei decizii cu privire la corpul tău. Consumul de alcool sau de droguri nu este niciodată o scuză pentru un abuz sexual și nu înseamnă că a fost vina victimei.

Ce sunt violențele sexuale facilitate de alcool sau droguri?

Violențele sexuale facilitate de alcool sau droguri apar atunci când acestea sunt folosite pentru a compromite abilitatea unei persoane de a consimți la o activitate sexuală. Aceste substanțe îi facilitează agresorului comiterea violenței sexuale deoarece ele reduc inhibițiile, reduc capacitatea unei persoane de a se opune și, de asemenea, pot reduce capacitatea victimei de a-și aminti detaliile abuzului. Alcoolul și drogurile pot diminua capacitatea cuiva de a decide ce este mai bine pentru integritatea propriei persoane.

Poate ai mai auzit expresia „viol la prima întâlnire, facilitat de alcool sau droguri“. Aceasta se referă la substanțele pe care agresorul le folosește pentru a comite un abuz sexual, cum ar fi „roofies“ (de exemplu, rohypnolul poate cauza pierderea controlului muscular, confuzie, somnolență și amnezie de la 8 la 12 ore). Alcoolul este cea mai folosită substanță în facilitarea violențelor sexuale. Acestea se pot întâmpla oricui, agresorul putând fi oricine, de la partenerul intim la o persoană pe care victima o cunoaște sau chiar un necunoscut.

Cum se întâmplă

Există două moduri în care violențele sexuale facilitate de alcool sau droguri se pot întâmpla: 1. agresorul profită de consumul voluntar de alcool sau droguri al unei persoane; 2. agresorul îi oferă victimei, fără ca aceasta să știe, sau o forțează să consume alcool sau droguri.

Tipul de violență sexuală facilitată de alcool sau droguri la care majoritatea oamenilor se gândesc este cea în care un prădător sexual strecoară un drog în băutura cuiva. Chiar dacă multe victime au experimentat asta, pentru mulți tineri, în special în campusurile facultăților, violențele sexuale facilitate de alcool sau droguri pot lua multe forme.

Agresiunile sexuale facilitate de alcool sau droguri pot include

  • Constrângerea sau presarea cuiva pentru a consuma alcool, droguri sau alte substanțe în cantități mult mai mari decât se simte confortabil să consume.
  • Ignorarea sau refuzul de a ajuta pe cineva care spune că a băut prea mult sau că are o experiență negativă din cauza consumului de droguri.
  • Inițierea contactului sexual cu cineva care este sub influența alcoolului sau a drogurilor și, cel mai probabil, nu se va opune.
  • Refuzul de a spune cuiva ce conține băutura sau drogul pe care le consumă. 

Un agresor ar putea droga intenționat pe cineva, rezultând o situație în care este mai ușor să manipuleze circumstanțele și să comită un abuz. Făptuitorii folosesc o varietate de substanțe pentru a face o victimă să-și piardă capacitatea decizională.

Substanțe utilizate frecvent

  • Alcoolul este cea mai folosită substanță în facilitarea violențelor sexuale.
  • Medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi somniferele, medicamentele pentru anxietate, pentru relaxarea mușchilor sau tranchilizantele. 
  • Drogurile ilegale, cum ar fi GHB, rohypnol, ecstasy și ketamina, care pot fi adăugate în băuturi fără a schimba aroma, culoarea sau mirosul băuturii.

Nu este vina ta

Multe victime au sentimente puternice de auto-învinovățire după ce au fost supuse unei violențe sexuale facilitate de alcool sau droguri. Pot crede că alegerea lor de a consuma astfel de substanțe i-a pus într-o situație periculoasă care a dus mai apoi la un abuz sexual. Este important să știi că nu este vina ta dacă o violență sexuală are loc în aceste circumstanțe. Atunci când alegi să consumi alcool sau droguri, nu alegi să fii abuzat/ă sexual. Vina pentru această infracțiune revine doar agresorului.

Cum îmi dau seama dacă am fost drogat/ă?

În funcție de fiecare substanță, efectele inițiale pot să treacă neobservate, sau, din contră, să devină evidente foarte repede. Familiarizarea cu semnele de avertizare te poate ajuta să știi dacă ai fost sau nu drogat/ă. Dacă observi oricare dintre următoarele semne la tine sau la cineva cunoscut, contactează imediat o persoană de încredere. Dacă observi aceste simptome la o persoană necunoscută, ia măsuri pentru a o ține în siguranță.

  • Dificultăți în a respira;
  • Euforie, chiar dacă a consumat foarte puțin sau aproape deloc alcool;
  • Urinare sau defecație necontrolată;
  • Greață;
  • Schimbarea bruscă a temperaturii corpului care ar putea fi semnalată de transpirație sau tremuratul maxilarului;
  • Apariția bruscă a amețelii, dezorientare sau vedere încețoșată;
  • Trezirea fără amintiri ale ultimelor ore sau lipsa din memorie a unor perioade semnificative de timp.

Obținerea și păstrarea probelor

Dacă bănuiești că ai fost drogat/ă, poți lua câteva măsuri pentru a obține și păstra probele necesare pentruo eventuală anchetă. Drogurile sunt eliminate din organism într-un interval de 12 până la 72 de ore. Dacă nu poți ajunge imediat la spital, recoltează-ți urina într-un recipient curat și etanș, cât mai curând posibil. Păstrează recipientul la frigider sau congelator.

În caz de urgență, sună la 112 sau 119 - Telefonul Copilului, pentru a găsi un spital, un serviciu de medicină legală sau un centru medical specializat care poate realiza un examen medical specific abuzului sexual și poate preleva probele necesare pentru a testa prezența anumitor substanțe în sânge sau urină.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.