Semne de îngrijorare pentru copiii mici
Abuzul sexual împotriva copiilor poate însemna contact sexual, dar poate include și alte acțiuni, cum ar fi expunerea la nuditate, realizarea de fotografii sau videoclipuri neadecvate, chiar distribuirea de imagini obscene. Aceste acțiuni pot avea un grav impact asupra vieții și dezvoltării unui copil, adesea continuând să-l afecteze mai târziu în viață. A afla principalele semne de avertizare poate reprezenta primul pas pentru protejarea acestuia.
Posibile semne ale abuzului sexual asupra unui copil
Nu este întotdeauna ușor să depistezi violența sexuală, deoarece agresorii iau adesea măsuri pentru a-și ascunde acțiunile. Unele indicii sunt mai ușor de observat decât altele. Există însă și semne care pot fi observate de un părinte sau de o persoană implicată în ocrotire și care indică adesea faptul că acel copil are nevoie de îngrijire medicală. Ascultă-ți instinctele. Dacă observi ceva care nu este în regulă sau dacă cineva din viața unui copil te face să te simți inconfortabil - chiar dacă nu poți spune exact de ce - este important să ai încredere în instinct și să continui să urmărești posibile semne ale unui comportament abuziv asupra copilului, dar și să discuți cu acesta, în moduri adecvate vârstei.
Semne de avertizare
Semne fizice:
- Dureri abdominale;
- Semne de traumă la nivelul zonei genitale, cum ar fi sângerare inexplicabilă, vânătăi sau sânge pe lenjeria de pat, lenjeria de corp sau alte obiecte vestimentare;
- Boli cu transmitere sexuală.
Semne comportamentale:
- Cunoașterea sau dezbaterea excesivă a subiectelor sexuale;
- Păstrarea secretelor sau faptul că nu vorbește la fel de mult ca de obicei;
- Dorința de a nu fi lăsat singur cu anumite persoane sau frica de a fi departe de cei care îl îngrijesc în mod normal, mai ales dacă acesta este un comportament nou;
- Comportamente regresive sau reluarea comportamentelor peste care a trecut, cum ar fi sugerea degetului mare sau incontinența urinară;
- Comportament excesiv de ascultător;
- Comportament sexual neadecvat pentru vârsta copilului;
- Petrecerea unor perioade lungi de timp în solitudine;
- Evitarea îndepărtării hainelor pentru a se schimba sau a face baie.
Semne emoționale:
- Schimbarea obiceiurilor alimentare;
- Schimbarea stării de spirit sau a personalității, cum ar fi creșterea agresivității;
- Scăderea încrederii în sine sau a imaginii de sine;
- Îngrijorare excesivă sau teamă;
- Creștere inexplicabilă a problemelor de sănătate, cum ar fi durerile de stomac și durerile de cap;
- Pierderea sau scăderea interesului pentru școală, activități și prieteni;
- Coșmaruri, teamă de a fi singur noaptea;
- Comportamente de autovătămare.
Această listă poate părea copleșitoare pentru a fi reținută, iar unele semne par să se contrazică între ele, cum ar fi comportamentul excesiv de ascultător și creșterea agresivității sau apariția comportamentelor regresive și a comportamentelor sexuale prea dezvoltate. Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când cauți semne de abuz sexual asupra copiilor este să urmărești schimbările bruște de comportament. Ai încredere în instinct și nu ignora sentimentul că ceva ar putea fi în neregulă. Dacă un copil îți spune că cineva îl face să se simtă inconfortabil, chiar dacă nu poate spune cum anume, ascultă-l.
Semne că un adult poate abuza un copil
Menținerea copiilor în siguranță poate fi o provocare deoarece mulți dintre agresorii care abuzează sexual copii au relații bazate pe încredere cu aceștia sau familiile lor - 93% dintre copiii victime ale unei forme de violență sexuală îl cunosc pe agresor. Acesta poate fi un membru al familiei, membru de încredere al comunității, antrenor, profesor sau alt profesionist din anturajul copilului.
Fii atent/ă la un adult care petrece timp cu copiii și prezintă cel puțin unul dintre următoarele comportamente:
- Nu respectă limite și nu ascultă când cineva îi spune „nu“;
- Se angajează în atingeri pe care un copil, părinții sau tutorii le-au indicat ca fiind interzise;
- Încearcă mai mult să fie prietenul unui copil decât să ocupe un rol de adult din viața acestuia;
- Nu pare să aibă o relație adecvată vârstei cu copiii;
- Discută cu copiii despre problemele sale personale sau despre relații;
- Petrece mai mult timp decât cel necesar îndeplinirii rolului său sau inventează scuze pentru a fi singur cu copilul;
- Exprimă un interes neobișnuit pentru dezvoltarea sexuală a copilului, cum ar fi comentarea caracteristicilor sexuale sau sexualizarea comportamentelor normale;
- Oferă copilului cadouri fără să sărbătorească ceva sau să aibă un motiv anume;
- Petrece foarte mult timp cu un anumit copil;
- Limitează timpul petrecut de un copil cu alți adulți.
Să faci primul pas nu este ușor, dar este important
Nu este niciodată ușor să identifici un abuz sexual săvârșit asupra copiilor, iar să intervii atunci când știi că ceva nu este în regulă este și mai dificil. Atunci când vrei să ții un copil departe de agresor înseamnă că îți asumi schimbări majore ce pot apărea în viața personală, chiar dacă te afli în afara familiei copilului.
Dacă ceva pare în neregulă, acordă atenție acestui sentiment și continuă să cercetezi ce se întâmplă. Dacă un copil îți spune că cineva îl face să se simtă inconfortabil, chiar dacă nu poate spune cum anume, ascultă-l. Discută cu cineva care te poate ajuta să afli dacă este un lucru ce trebuie raportat, cum ar fi un specialist din cadrul Direcției de Protecție a Copilului. Între timp, dacă ești părintele, tutorele legal sau o persoană cu influență asupra programului copilului, evită să-l pui într-o situație potențial nesigură.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.