Siguranța și consumul de alcool
La fel ca multe alte substanțe, alcoolul poate inhiba abilitățile fizice și psihice ale unei persoane. În contextul unei violențe sexuale, înseamnă că alcoolul poate facilita abuzatorului comiterea infracțiunii și poate chiar împiedica victima să-și amintească ce s-a întâmplat.
Sfaturi pentru a te ajuta să rămâi în siguranță
Poți lua măsuri pentru a crește sentimentul de siguranță în situații în care este implicat alcoolul. Aceste sfaturi te pot ajuta să te simți mai în siguranță și pot reduce riscul ca ceva rău să se întâmple. Deși este mai bine să rămâi în siguranță, chiar dacă ai consumat alcool, este important să ții minte că nu este niciodată vina victimei, indiferent dacă aceasta a consumat sau nu alcool sau droguri.
- Ai grijă de prieteni. Dacă ieși cu un grup de prieteni, stabiliți-vă să ajungeți în același timp și să plecați împreună. Dacă decizi să pleci mai devreme, anunță-ți prietenii. Dacă ești la o petrece, vorbește cu ei, din când în când, pentru a vedea cum se simt. Dacă ceva nu pare în regulă, intervino. Nu-ți fie teamă să-i spui unui prieten dacă ceva te face să te simțiți inconfortabil sau dacă îți faceți griji în legătură cu siguranța lui.
- Fă-ți un plan de rezervă. Uneori, planurile se schimbă rapid. Este posibil să-ți dați seama că nu este sigur să conduci până acasă, sau că grupul cu care ai venit poate decide să meargă undeva unde nu te simțiți confortabil. Memorează, în telefon, numărul unei companii de taxi de încredere, dar și pe o bucată de hârtie în portofel, și încearcă să ai bani în numerar, la îndemână. De asemenea, o idee bună ar fi să ai aplicații de ridesharing în telefon. Având mai multe opțiuni din care să alegi, te asiguri că ajungi acasă sau într-o locație sigură, chiar dacă aplicația pe care o folosești de obicei nu funcționează. Pentru a-ți păstra bateria telefonului încărcată și a putea vorbi cu prietenii, sau pentru a chema un taxi, poate fi util să ai la îndemână o baterie externă.
- Ascultă-ți instinctele. Dacă nu te simți în siguranță, te simți incomod sau îngrijorat din anumite motive, nu ignora aceste sentimente. Ascultă-ți instinctele. Mergi într-un spațiu sigur și găsește pe cineva de încredere sau sună la poliție.
- Nu-ți lăsa paharul nesupravegheat. Inclusiv când mergi la baie, dansezi sau ieși pentru a vorbi la telefon, poți lua paharul cu tine sau poți să-l arunci. Evită folosirea aceluiași pahar pentru a-ți prepara o băutură nouă.
- Nu accepta băuturi de la persoane în care nu ai încredere. Acest lucru poate fi dificil în anumite contexte sociale, cum ar fi la o petrecere sau la o întâlnire. Dacă accepți o băutură de la o persoană pe care doar ce ai cunoscut-o, încearcă să mergi cu persoana respectivă la bar pentru a o comanda, uită-te cum este preparată și ia-o singur de acolo.
- Verifică-te singur. Este posibil să fi auzit de expresia „cunoaște-ți limitele“. Chiar dacă consumi sau nu în mod regulat alcool, din când în când, verifică singur cum te simți. Dacă consideri că ai consumat prea mult, cere ajutorul unui prieten de încredere pentru a-ți aduce apă sau pentru a te duce acasă în siguranță. Ține minte, poți oricând să spui nu când cineva îți oferă o băutură.
- Fii atent/ă la schimbările bruște ale modului în care îți simți corpul. Te simți prea euforic, amețit astfel încât nu te mai simți confortabil? Unele droguri sunt incolore sau insipide și pot fi adăugate în paharul tău fără să-ți dai seama. Dacă te simți inconfortabil, roagă un prieten să te ducă într-un loc sigur. Dacă suspectezi că tu sau un prieten ați fost drogați, apelează 112 și spune asta cadrelor medicale pentru a putea efectua testele necesare pentru depistarea anumitor substanțe.
Chiar dacă ai fost victima unei infracțiuni sexuale după ce ai consumat alcool, asta nu înseamnă că este vina ta.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.