Siguranța în campus
Campusurile universitare pot oferi un sentiment de siguranță - sentimentul că toată lumea cunoaște pe toată lumea și au grijă unul de celălalt. Există agresori care profită de acest sentiment de siguranță și securitate și comit acte de violență sexuală.
Cu toții putem lua măsuri pentru a crește sentimentul de siguranță în campusurile universitare. Ca spectatori, studenții pot învăța modalități de a interveni pentru a preveni apariția acestor situații. Când vine vorba de siguranță personală, există de asemenea câteva măsuri de prevenție de care poți ține cont, iar câteva dintre ele sunt prezentate mai jos. Însă niciun sfat nu poate garanta siguranța unei persoane; oricine poate experimenta o formă de violență sexuală și nu este singura infracțiune care poate apărea într-un campus universitar. Este important să reții că, dacă ai fost victima unei violențe sexuale în campus, nu este vina ta, iar ajutorul și sprijinul sunt disponibile.
Creșterea siguranței în campus
Următoarele sfaturi pot reduce riscul apariției mai multor tipuri de infracțiuni, inclusiv cele sexuale.
- Cunoaște-ți resursele. Pe cine ar trebui să contactezi dacă cineva are nevoie de ajutor? Unde ar trebui să mergi? Localizează resursele, cum ar fi cabinetul medical din campus, secția de poliție a campusului sau un furnizor local de servicii pentru victimele infracțiunilor sexuale.
- Fii vigilent/ă. Când te plimbi prin campus sau în împrejurimile acestuia, fii atent/ă la ce se întâmplă în jurul tău. Ia în calcul să inviți un prieten sau o prietenă atunci când îți stabilești întâlniri cu persoane pe care nu le cunoști suficient de bine.
- Ai grijă la modul de distribuire a locației tale. Multe platforme de social media, cum ar fi Facebook, folosesc geolocația pentru a te localiza. Ia în considerare dezactivarea acestei funcții, dar și examinarea altor setări ale paginilor de social media.
- Ceilalți trebuie să câștige încrederea ta. Campusurile universitare pot întreține un fals sentiment de siguranță. Poate părea că este ușor să te împrietenești cu toată lumea, dar încrederea adevărată se câștigă în timp.
- Gândește-te la un plan B. Pregătește-ți din timp câte un plan de rezervă pentru orice posibilă situație dificilă. Dacă rămâi fără baterie la telefon, ai memorat câteva numere de telefon unde poți cere ajutor? Ai bani cash pentru situația în care nu poți folosi cardul? Ai memorat adresa căminului sau a campusului? Dacă ai permis de conducere și mașină, ai o cheie de rezervă, combustibil și cabluri de încărcare a bateriei?
- Asigură-te că ești în siguranță. Încuie ușa și închide geamurile atunci când dormi sau părăsești camera. Dacă alte persoane lasă constant în mod intenționat ușa de la intrarea în cămin sau apartament deschisă, spune-le celor de la securitate sau unei persoane care are autoritate și în care ai încredere.
Siguranța în context de socializare
Poți să te relaxezi și să te distrezi chiar dacă prioritară este siguranța ta. Următoarele sfaturi te pot ajuta să rămâi, atât tu, cât și prietenii tăi, în siguranță.
- Fă-ți un plan. Dacă mergi la o petrecere, mergi cu oameni în care ai încredere. Vorbiți între voi și decideți să aveți grijă unii de ceilalți și stabiliți să plecați împreună. Anunță pe toată lumea dacă ți se schimbă planurile. Nu lăsa pe nimeni într-o situație nesigură și necunoscută.
- Protejează-ți paharul. Nu-ți lăsa paharul nesupravegheat și, dacă poți, uită-te și la paharele prietenilor. Dacă mergi la baie sau ieși afară, ia-ți paharul cu tine sau aruncă-l. Bea doar din recipiente sigilate sau din băuturile a căror preparare ai văzut-o. Este imposibil să știi mereu dacă a fost sau nu ceva adăugat într-o băutură. În cazul unor situații de viol facilitat de droguri, agresorii pot folosi substanțe fără gust, miros sau culoare.
- Cunoaște-ți limitele. Ține cont de cât de multă băutură ai consumat și fii atent la comportamentul prietenilor tăi. Dacă unul dintre voi se simte foarte obosit sau mai euforic decât ar trebui, este posibil să fi fost drogat. Plecați de la acea petrecere sau întâlnire și căutați imediat ajutor.
- Este în regulă să minți. Dacă vrei să ieși repede dintr-o situație și îți faci griji să nu sperii sau să nu superi pe cineva, poți minți. Nu ești niciodată obligat să rămâi într-o situație în care te simțiți incomod, presat sau amenințat. De asemenea, poți minți pentru a ajuta un prieten să iasă dintr-o situație pe care o consideri periculoasă. Poți folosi scuze cum ar fi că trebuie să ai grijă de un alt prieten sau de un membru al familiei, că ai un apel important, că nu te simți bine sau că trebuie să ajungi în altă locație la o anumită oră.
- Fii un bun prieten. Ascultă-ți instinctele. Dacă observi ceva care nu pare în regulă, probabil că nu este. Află mai multe despre cum poți să-ți ajuți prietenii să rămână în siguranță.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.