Intervenția activă a martorului
Oricine poate avea un rol în prevenirea și combaterea violenței sexuale și există multe forme prin care poți face diferența, mai ales intervenind din poziția de martor. Un martor activ este cineva care întrerupe o posibilă situație violentă, în special când este vorba de violență sexuală. Este posibil ca martorii să nu fie direct implicați, dar au posibilitatea să aleagă și oportunitatea să-și spună părerea și să intervină.
Cu toții putem fi martori la un moment dat. Foarte multe evenimente potențial nesigure se întâmplă zilnic în jurul nostru. În aceste situații, poți avea un rol important. Pot exista multe situații în care este necesar să intervii și să acționezi în consecință. Să faci asta în siguranță este esențial. Poți schimba o viață alegând să intervii, dar acest lucru nu trebuie să te pună în pericol. Mai jos găsești modalități prin care poți fi un martor activ fără să te expui la risc.
Creează o diversiune
Diversiunile reprezintă o modalitate subtilă și inovativă de a interveni. Scopul unei diversiuni este de a întrerupe un incident, în siguranță, vorbind cu persoana care este expusă riscului și oferindu-i oportunitatea de a ieși, în siguranță, dintr-o situație periculoasă. Încearcă să creezi diversiunile cât mai devreme posibil.
Această tehnică poate fi folosită pentru a reduce intensitatea unui conflict și pentru a redirecționa atenția agresorului sau a victimei spre altceva. De exemplu, începerea unei conversații cu victima poate fi de ajutor. După acest moment, asigură-te că victima nu rămâne singură. Această tehnică poate fi folosită pentru a reduce tensiunea înainte ca situația să devină periculoasă.
Întreabă direct
Întrebând direct persoană predispusă riscului te poate ajuta să-ți dai seama dacă este necesar să se intervină imediat pentru a asigura un mediu sigur. Poți să te adresezi direct persoanei predispuse la risc. Poți folosi întrebări de genul „Ai nevoie de ajutor?“ sau „Ai vrea să stau cu tine?“ sau „Ai vrea să plecăm de aici și să mergem undeva sigur?“.
Asigură-te că agresorul nu te aude sau nu este în apropiere în momentul când adresezi întrebarea, pentru a putea reduce intensitatea conflictului înaintea de a se transforma într-o criză. Întrebând victima dacă are nevoie de susținere în momentul respectiv, te poate ajuta să-ți dai seama dacă este nevoie să contactezi autoritățile. Dacă răspunsul este da, contactează imediat autoritățile competente.
Cere ajutorul altor persoane
Poate părea intimidant să intervii singur într-o astfel de situație. Dacă ai nevoie, cere sprijinul unei alte persoane:
- Roagă pe cineva să vină cu tine pentru a aborda persoana în pericol. Când este vorba despre exprimarea îngrijorării, uneori unde-s doi puterea crește.
- Roagă pe cineva să intervină în locul tău. De exemplu, poți ruga pe cineva care cunoaște persoana în pericol să o însoțească până la baie.
- Anunță un prieten al persoanei pentru care ești îngrijorat/ă. Uneori, cea mai sigură modalitate de a interveni este să anunți o persoană care are autoritate, cum ar fi barmanul sau paza. Astfel vei avea mai multe persoane de partea ta, ceea ce îți poate da un sentiment de siguranță în fața agresorului.
În cazul în care situația escaladează și implică pericol iminent, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să apelezi 112. Când suni, fii pregătit/ă să te identifici, să spui care este locația în care te afli și ce s-a întâmplat. Asigură-te că rămâi lângă persoana în pericol până când ajunge ajutorul. Rămâi calm/ă, prietenos/oasă și încurajator/oare.
Extinderea sprijinului
După o astfel de situație, persoana care a fost în pericol se poate simți panicată și nesigură cu privire la ce ar trebui să facă mai departe. Dacă îi întinzi o mână de ajutor și o asculți cu empatie, poți face o mare diferență. Oferă resurse adecvate și opțiuni pentru cum ai putea să ajuți. Poți întreba „Vrei să merg cu tine până unde trebuie să ajungi?“ sau „Cum pot să te ajut?“ sau „Ai nevoie de sprijin și îndrumare după ce s-a întâmplat?“.
Dacă victima are nevoie de resurse, o poți direcționa către organizații care oferă suport victimelor infracțiunilor sexuale. Sprijinul pe termen lung este o parte importantă a intervenției active a unui martor, deoarece permite persoanei aflate în pericol să se vindece și să se conecteze cu o comunitate de sprijin pentru recuperare.
Acțiunile tale contează
Chiar dacă ai reușit sau nu să modifici rezultatul altercației, intervenind ajuți la schimbarea modului în care oamenii se gândesc la rolul lor în prevenirea infracțiunilor sexuale.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.