Vorbește cu copilul tău despre ce înseamnă abuz sexual
Chiar și planificarea unei conversații despre violență sexuală cu copilul poate fi dificilă. Vestea bună este că nu ai nevoie să faci din aceasta un eveniment. Această conversație poate avea loc în contextul discuțiilor obișnuite despre siguranță: cum să aleagă să-și spună ferm părerea, cum să aibă grijă de prietenii săi și mai ales cum să-și asculte instinctul. Este esențial ca aceste conversații să înceapă când copiii sunt mici și să le aveți cât mai des cu putință.
Începe conversațiile despre siguranță când copiii sunt mici
Învață-l de mic pe copil cu vocabularul de care are nevoie pentru a putea să vorbească despre corpul său. Oferă-i informații care să-l ajute să înțeleagă limita dintre ce este permis și ce este interzis. Aceste lecții îl vor ajuta să știe când ceva nu este în regulă. În plus, îi oferă capacitatea de a exprima ceea ce simt.
- Învață-l pe copil fiecare parte a corpului său și denumirea acesteia. Atunci când copiii știu cum să-și descrie fiecare parte a corpului, le poate fi mai ușor să pună întrebări și să-și exprime îngrijorările.
- Unele părți ale corpului sunt intime. Spune-i care sunt acele părți și vorbește-i și despre faptul că alți oameni nu ar trebui să-l atingă sau să se uite la el dezbrăcat. Fii prezent/ă atunci când un cadru medical face o examinare fizică. E important să înțeleagă că astfel de atingeri au loc în contexte controlate și sigure.
- Este OK să spună „NU“. Este important să știe că au voie să spună „nu“ la atingeri care îi fac să se simtă inconfortabil. Acest mesaj nu este unul evident pentru copii, pentru că ei sunt deseori învățați să fie ascultători și să se supună regulilor adulților. Susține-ți copilul atunci când spune „nu“, chiar dacă vă pune într-o situație inconfortabilă. De exemplu, dacă copilul nu vrea să îmbrățișeze pe cineva la o întâlnire de familie, respectă-i decizia de a refuza acel contact.
- Vorbiți despre secrete. De multe ori agresorii sexuali se folosesc de păstrarea secretului pentru a manipula copiii. Spune-i copilului că poate oricând să vorbească cu tine, mai ales în cazul în care i s-a spus să păstreze un secret. Nici dacă văd pe cineva care atinge un alt copil nu ar trebui să păstreze secretul.
- Asigură-l că nu va fi certat. De multe ori, copiii mici se tem că ar putea fi certați, pedepsiți sau că ar putea să-și supere părinții dacă pun întrebări sau își povestesc experiențele. Fii locul de siguranță al copilului, unde acesta poate împărtăși experiențe și poate pune întrebări despre lucrurile care îl fac să se simtă inconfortabil. Amintește-i că nu va fi certat sau pedepsit pentru că vorbește cu tine.
- Arată-i ce înseamnă să faci bine. Poate fi un lucru foarte simplu, cum ar fi să ajuți un bătrân să coboare din autobuz sau să ajuți pe cineva să-și strângă monezile căzute pe jos. Dacă tu îi ajuți pe ceilalți, copilul înțelege că acesta este un comportament normal, pozitiv și îl va repeta și el.
- Când vine la tine, fă-ți timp pentru el. Dacă copilul vine la tine cu ceva ce lui i se pare important, ascultă-l. Oferă-i toată atenția și asigură-te că știe că îi iei în serios îngrijorările. Astfel, este mult mai probabil să revină cu eventuale îngrijorări în viitor, pentru că știe că va fi ascultat.
Implicați continuu adolescenții în conversații despre siguranță
Este important să creezi dialoguri despre subiecte ca siguranță și violență sexuală cu adolescenții. Ia în considerare următoarele oportunități de a începe o conversație.
- Folosește mass-media pentru a face o discuție relevantă. Întreabă-l pe adolescentul tău care este părerea lui despre ceva ce se întâmplă pe social media, la știri, într-un film sau într-o emisiune. Puteți chiar să vizionați împreună un episod despre care să discutați ulterior. Faptul că îi ceri părerea îi arată că prețuiești punctul lui de vedere și deschide posibilitatea unor conversații viitoare.
- Povestește-i o experiență personală despre siguranță. Împărtășirea propriilor experiențe pot face aceste conversații mai relevante și să pară mult mai reale pentru adolescent. Dacă nu te simți confortabil povestind o experiență personală sau nu ai una pe care să o poți povesti, îi poți spune despre povestea unei cunoștințe.
- Vorbiți despre grija pentru prieteni - nu doar despre comportamentul lor. Discuția despre cum să fii un prieten bun poate fi o modalitate de a-i arăta adolescentului tău că ai încredere în el să facă ceea ce este mai bine pentru el, fără să pară că vrei să-i influențezi comportamentul. De asemenea, îți dă șansa de a discuta despre anumite practici de siguranță, cărora, în alt context, s-ar putea să nu le dea importanță.
- Vorbește în mod direct despre violență sexuală. Unii adolescenți nu conștientizează problema siguranței atunci când este vorba despre violență sexuală. Pe de altă parte, ei pot avea concepții greșite despre ce înseamnă o astfel de experiență, preluate de la colegi, din mass-media sau online. Arată-i statistici despre abuzul sexual împotriva copiilor, cum ar fi că 93% dintre victime îl cunosc pe agresor. Explică-i că un agresor nu arată într-un anumit fel și că 8 din 10 cazuri de agresiune sexuală sunt comise de o persoană pe care victima o cunoaște. Cei mai mulți agresori nu se apropie de la început în acest scop de un copil, dar vor profita de oportunitățile care li se deschid.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.