Dacă suspectezi că un copil este abuzat
Dacă ai îngrijorări în legătură cu un copil care ar putea fi victima unei infracțiuni sexuale, este posibil să nu știi cum să reacționezi. Abuzul și exploatarea sexuală a copiilor sunt infracțiuni care trec, de multe ori, neobservate. Indiferent care este rolul tău, părinte, alt membru al familiei, antrenor, profesor, preot sau bonă, ai posibilitatea de a influența în mod pozitiv viața acelui copil.
1. Recunoaște semnele.
Semnele unui abuz nu sunt mereu evidente, dar dacă înveți să recunoști următorii indicatori poți salva vieți.
- Semne comportamentale: Poate evita sau poate părea că se simte în pericol la apropierea fizică, manifestă comportamente regresive, cum ar fi suptul degetului mare, apar schimbări ale rutinei în igienă, cum ar fi refuzul de a se spăla sau spălatul excesiv, comportamente sexuale inadecvate vârstei, tulburări de somn, incontinență urinară, coșmaruri.
- Semne fizice: Dureri genitale sau abdominale, vânătăi sau răni în apropierea zonei genitale, pete de sânge pe cearșaf sau pe lenjeria intimă, oase fragilizate. În doar 5% din cazuri sunt vizibile astfel de urme fizice.
- Semne verbale: Folosirea unor cuvinte sau expresii care par prea mature pentru vârsta lor, tăcere inexplicabilă sau o schimbare bruscă prin care copilul devine mult mai tăcut.
2. Vorbește cu copilul
Dacă ai suspiciuni de violență sexuală, fii pregătit/ă când vorbești cu copilul. O meta-analiză a literaturii de specialitate arată că dezvăluirea este favorizată de șase elemente esențiale:
- acces la o persoană de încredere;
- conștientizarea că ceea ce a pățit nu este normal;
- incapacitatea de a gestiona stresul emoțional;
- voința ca cineva să îl oprească pe agresor;
- presupunerea că cineva o sau îl va crede;
- să fi fost întrebat.
- Alege-ți cu grijă momentul și locul. Alege un spațiu în care copilul se simte confortabil sau întreabă-l chiar pe el unde ar vrea să vorbească. Evită să purtați discuția în apropierea persoanei care ar putea să-l rănească sau despre care bănuiești că îl agresează.
- Controlează-ți tonul. Dacă începi conversația pe un ton serios poți speria copilul și este posibil ca acesta să-ți spună răspunsurile pe care el crede că vrei să le auzi. Încearcă să purtați o discuție cât mai relaxată. Un ton liniștitor îl va ajuta și pe copil să se liniștească și, în cele din urmă, să-ți ofere suficiente informații pentru a putea duce cazul către autoritățile judiciare. Nu pune sub îndoială informațiile primite și nu explora mai mult decât copilul este pregătit să-ți spună. Trebuie să fii conștient/ă că de fiecare dată când întrebi despre abuz, amintirile pot fi modificate de felul în care întrebi sau reacționezi la răspunsurile primite.
- Ascultă și fii prezent/ă în conversație. Lasă copilul să vorbească liber. Așteaptă să facă o pauză, după care poți adresa întrebări în legătură cu lucrurile care te îngrijorează.
- Evită să-l judeci sau să-l învinovățești. Evită învinuirea copilului formulând întrebări sau afirmații care să conțină „tu“. În loc să începi conversația spunând „Ai zis ceva care m-a îngrijorat…“, poți începe folosind „eu“, de exemplu: „Sunt îngrijorat/ă deoarece te-am auzit spunând că nu ai voie să dormi singur în patul tău“.
- Liniștește copilul. Asigură-te că știe că nu va fi certat sau pedepsit. Îi poți spune că ești pur și simplu îngrijorat/ă în legătură cu starea lui și vrei să-l întrebi câteva lucruri.
- Fii răbdător/oare. Ține minte că această conversație poate fi foarte înspăimântătoare pentru copil. Mulți dintre agresori își amenință victimele cu privire la lucrurile care se vor întâmpla dacă cineva află despre abuz. Le pot spune copiilor că vor fi lăsați în centrele pentru copii sau îi amenință pe ei sau pe cei dragi cu violență fizică.
3. Raportează abuzul
Raportarea unei infracțiuni, cum ar fi abuzul sexual, nu este un lucru ușor de făcut și poate fi epuizant din punct de vedere emoțional. Ține minte că, raportând cazul, ai șansa de a proteja pe cineva care nu se poate proteja singur. Indiferent de zona în care locuiești, ești obligat/ă de lege să raportezi suspiciunile de abuz.
Înainte să raportezi un abuz
- Spune-i copilului că vei vorbi cu cineva care poate să ajute. Exprimă clar faptul că nu le ceri permisiunea. Este posibil ca acesta să nu vrea să raportezi infracțiunea și să fie înspăimântat, în special în cazul în care agresorul a amenințat că-l va răni pe el sau pe cei dragi lui. Ține minte că atunci când raportezi un caz, implici autoritățile care vor putea să-i ofere copilului siguranță.
- E important să te asiguri că victima se află într-un spațiu sigur și dacă ai îngrijorări asigură-te că le transmiți și autorităților, în momentul în care faci sesizarea. Dacă te temi că agresorul îi va face și mai mult rău copilului în cazul în care află de anchetă, spune asta clar autorităților.
- Dacă știi că nu părinții sunt cei care abuzează copilul, te poți consulta cu aceștia înaintea de a raporta autorităților.
- Dacă ești părinte și te temi că partenerul tău sau alt membru al familiei îți abuzează copilul, poate urma o perioadă foarte dificilă. Este important să-i arăți copilului că ești acolo pentru el și, de asemenea, este important să ai grijă de tine.
- Așează-ți gândurile. Cel mai probabil, ți se vor cere informații despre identitatea copilului, despre natura abuzului și despre relația pe care o ai cu copilul. Chiar dacă există posibilitatea unei raportări anonime, identificarea persoanei care a raportat abuzul crește șansele ca abuzatorul să fie urmărit penal.
Unde pot să raportez
Dacă știi sau suspectezi că un copil a fost victima unei infracțiuni sexuale, te poți adresa autorităților competente, cum ar fi Protecția Copilului, Poliția sau Parchetul.
După raportarea abuzului
- Este posibil să nu auzi sau să nu vezi semne ale unei investigații imediat.
- Dacă poți, continuă să sprijini și să încurajezi copilul în același mod în care ai făcut-o și până atunci. Dacă după ce ai raportat abuzul nu mai ai o relație cu copilul, ține minte că prin acea raportare l-ai ajutat să rămână în siguranță.
- Ai grijă de tine. Raportarea unei infracțiuni sexuale nu este un lucru ușor de făcut. Este important să ai grijă de propria persoană în această perioadă.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.