Cum îmi pot proteja copilul de violența sexuală?
Orice copil poate fi victima unei forme de violență sexuală, indiferent de naționalitate, culoare, etnie, situație financiară, religie sau cultură. Nu există o modalitate sigură prin care să-ți protejezi copilul, dar poți lua anumite măsuri pentru a reduce riscurile. Dacă fiica sau fiul tău a fost victimă, ține minte că singurul vinovat este agresorul. De aceea este important să folosim câteva metode prin care să creștem nivelul de alertă și protecție pentru noi și copiii noștri.
Dacă un copil se află în pericol iminent, nu ezita să suni la 112. Dacă nu ești sigur, dar suspectezi că un copil este agresat sexual, sesizează autoritățile.
Fii implicat/ă în viața copilului.
Atunci când ești implicat/ă activ în viața copilului poate fi mai ușor să depistezi eventualele semne de îngrijorare și poți ajuta copilul să se simtă mai confortabil să se destăinuie când ceva nu este în regulă. Dacă vezi sau auzi ceva care îți creează îngrijorare, ia măsuri pentru a proteja copilul și contactează poliția sau parchetul.
- Arată-ți interesul pentru activitățile lor zilnice. Pune întrebări despre cum a fost ziua lor și cu cine au petrecut-o. Cu cine au mâncat? Ce s-au jucat după terminarea orelor? S-au simțit bine?
- Cunoaște-i pe cei cu care copilul relaționează. Află cu cine petrece timpul copilul tău, alți copii sau adulți. Întreabă-ți copilul despre colegii de clasă, părinții prietenilor lor și alți oameni cu care ar putea intra în contact, cum ar fi colegi de echipă sau antrenori. Vorbește despre aceste persoane deschis și pune întrebări în așa fel încât și copilul tău să se simtă în siguranță.
- Alege cu grijă persoanele în grija cărora lași copilul. Fie că este vorba de o bonă, o școală nouă sau o activitate extra-școlară, depune efort pentru a verifica persoanele cu care va intra în contact copilul.
- Vorbiți despre știri. Situațiile de violență sexuală sunt adesea prezente în jurnalele de știri, în emisiunile de televiziune sau vloguri. Pune-i întrebări copilului în legătură cu acestea pentru a începe o conversație. Întrebări ca „Ai mai auzit să se fi întâmplat așa ceva?“ sau „Ce ai fi făcut dacă ți s-ar fi întâmplat așa ceva?“ pot semnala copilului că este un subiect important. Nu sunt puține situațiile în care destăinuirea unui abuz sexual este declanșată de un asemenea context.
- Cunoaște semnele de îngrijorare. Familiarizează-te cu semnele de alarmă și observă schimbările în comportamentul copilului, oricât de mici ar părea. Indiferent dacă i se întâmplă copilului tău sau unui alt copil pe care îl cunoști, poți, prin intervenția ta, să fii cel care îi schimbă viața.
Încurajează-l pe copil să-și spună părerea.
Când cineva se simte ascultat și luat în serios, prinde curaj să vorbească atunci când ceva nu pare firesc. Poți începe aceste conversații cu un copil imediat ce acesta începe să vorbească despre sentimente și emoții. Nu-ți face griji dacă nu ați început încă să purtați aceste discuții, nu este niciodată prea târziu.
- Învăță copilul ce sunt limitele. Spune-i copilului că nimeni nu are dreptul să-l atingă sau să-l facă să se simtă inconfortabil - nici bunicii prin îmbrățișări și nici părinții prin gâdilat. Este important să știe că sunt singurii care au control asupra corpul lor. La fel de important este să știe că nu au dreptul să atingă pe nimeni dacă acea persoană nu dorește acest lucru.
- Învață copilul cum să vorbească despre corpul lui. Încă de la o vârstă fragedă învață-ți copilul denumirile părților corpului. Învățând aceste cuvinte, copilul dobândește abilitatea de a spune atunci când ceva nu este în regulă.
- Fii disponibil/ă. Alocă-ți timp pe care să-l petreci cu copilul, timp în care el să se bucure de toată atenția ta. Asigură-te că știe că îți poate adresa orice întrebare și că îți poate povesti orice, cum ar fi cazul în care cineva îl face să se simtă incomod. Dacă îți adresează întrebări sau își exprimă îngrijorarea, ține-te de cuvânt și alocă timp pentru a discuta.
- Asigură-te că știe că nu va fi certat sau pedepsit. Mulți agresori se folosesc de păstrarea secretului sau de amenințări pentru a-i face pe copii să nu vorbească despre abuz. Amintește-i des copilului că nu va fi certat sau pedepsit dacă vorbește cu tine, indiferent ce are de spus. Atunci când vine să vorbească, păstrează-ți promisiunea și evită să-l cerți sau să-l pedepsești pentru că a vorbit sau pentru ce v-a transmis.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.