apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu
Tulburarea de stres post traumatic

Este normal pentru victimele infracțiunilor sexuale să treacă prin stări de anxietate, stres sau frică. Dacă oricare dintre aceste sentimente se agravează, durează mai mult de câteva săptămâni sau îți influențează negativ activitățile zilnice, este posibil să se fi transformat într-o afecțiune cunoscută sub numele de tulburare de stres post traumatic (PTSD).

Ce este tulburarea de stres post traumatic?

Este o tulburare de anxietate cauzată de un eveniment traumatizant. Este posibil să fi auzit acest termen în legătură cu armata și militarii, dar tulburarea poate apărea la victimele oricărui tip de traumă, inclusiv a agresiunilor sexuale. Victimele pot experimenta sentimente neobișnuite de stres, frică, anxietate sau nervozitate, toate aceste reacții fiind normale. În tulburarea de stres post traumatic aceste sentimente sunt severe, pot cauza o stare de frică permanentă și pot face dificilă îndeplinirea activităților zilnice.

Chiar dacă fiecare victimă reacționează în felul ei, iată care sunt cele mai comune simptome ale tulburării de stres post traumatic:

  • Retrăirea evenimentului: senzația că retrăiești evenimentul prin intermediul flashback-urilor, al viselor sau al gândurilor;
  • Evitarea: schimbarea intenționată sau subconștientă a comportamentului în încercarea de a evita situații asociate cu evenimentul sau pierderea interesului în activități care obișnuiau să-ți facă plăcere;
  • Hiperexcitabilitate: sentiment continuu de nervozitate, dificultăți de somn, tresăriri și izbucniri nervoase bruște.

Cum pot afla mai multe și cum pot primi ajutor?

Poate fi dificil de trăit cu tulburarea de stres post traumatic, dar aflând mai multe informații despre această afecțiune te poate încuraja să îți pui întrebări și să găsești ajutorul de care ai nevoie.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.