Flashback-urile
Ce este un flashback?
Flashback-ul apare atunci când amintiri ale traumelor din trecut se simt de parcă s-ar întâmpla în prezent. Acest lucru înseamnă că este posibil să simți că abuzul sexual prin care ai trecut se repetă continuu. Poate fi dificil să încerci să te reconectezi la realitate, atunci când apare un astfel de episod. Poate părea chiar că abuzatorul este prezent fizic.
Flashback-urile pot părea că apar aleatoriu, fără a fi legate de ceva anume. Ele însă pot fi declanșate de experiențe aparent banale, dar care au legătură cu simțurile, cum ar fi mirosul sau tonul vocii cuiva. Acesta este un răspuns normal la traumă și există măsuri pe care le poți lua pentru a te ajuta să gestionezi stresul respectiv.
Ce poate fi de ajutor în timpul unui flashback?
Dacă conștientizezi faptul că experimentezi un flashback, încearcă să ții cont de următoarele recomandări:
- Spune-ți că experimentezi un flashback. Amintește-ți că agresiunea s-a terminat și că ești în siguranță.
- Respiră. Respiră încet și profund, punându-ți mâna pe stomac. Ar trebui să observi mâna ridicându-se, când inspiri, și coborând, când expiri. În momentul în care intrăm în panică, corpul nostru începe să respire repede, agitat și superficial, iar scăderea nivelului de oxigen crește senzația de panică. Respirațiile adânci sunt importante deoarece cresc nivelul oxigenului din organism și ajută la eliminarea senzațiilor create de anxietate.
- Revino în prezent folosind cele cinci simțuri.
- Uită-te în jur. Fă o listă cu obiectele din cameră. Numără culorile sau piesele de mobilier din jurul tău. Ce vezi?
- Simte un miros reconfortant sau concentrează-te pe mirosurile din jur. Ce miros simți?
- Ascultă zgomotele din jur sau pornește muzica. Ce auzi?
- Mănâncă sau bea ceva ce îți place. Concentrează-te pe aromă. Ce gust simți?
- Ține în mână ceva rece, un cub de gheață, sau ceva fierbinte, o cană cu ceai. Cum se simte?
- Recunoaște lucrurile care te fac să te simțiți mai sigur/ă. Învelește-te într-o pătură sau încuie-te într-o cameră singur/ă. Fă orice simți nevoia să faci pentru a te simți în siguranță.
Cum pot preveni flashback-urile?
Poți ajunge să previi viitoare flashback-uri prin identificarea semnelor de alarmă sau a lucrurilor care le declanșează.
- Fii atent/ă la semnele de alarmă. Uneori pare că flashback-urile apar de nicăieri, dar de cele mai multe ori există semne de avertizare fizice sau emoționale timpurii. Aceste semne pot include schimbări de dispoziție, senzația de presiune în piept sau transpirație bruscă. Conștientizarea acestor semne anticipative te poate ajuta să gestionezi mai bine crizele sau chiar să le previi.
- Identifică experiențele care îți declanșează flashback-uri. Un flashback poate fi declanșat de sentiment senzorial, de amintirea unei emoții, de amintirea evenimentului sau de o experiență stresantă care nu are legătură cu abuzul. Identifică experiențele care îți declanșează flashback-urile. Dacă este posibil, fă-ți un plan prin care să poți evita acești declanșatori sau un plan prin care să poți gestiona situația, dacă apar factorii declanșatori.
Unde pot primi ajutor?
La finalul unui flashback poți simți o ușurare, dar asta nu înseamnă că aceste reacții nu o să mai apară. Flashback-urile se pot agrava în timp dacă nu sunt tratate. Acestea pot fi și un indicator al prezenței stresului post traumatic. Gestionarea flashback-urilor nu este ușoară pentru nimeni. Multe dintre victimele care au reușit să dezvolte modalități cu ajutorul cărora să depășească aceste situații au fost îndrumate de către un profesionist.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.