Planificare pentru siguranță
Pentru majoritatea victimelor infracțiunilor sexuale, sentimentul de siguranță în prezent, dar și pe termen lung poate fi o preocupare continuă. Planificarea siguranței se referă la crearea de metode pentru a rămâne în siguranță, dar și de a reduce riscul de posibile vătămări viitoare. Acest lucru se poate realiza prin formularea de planuri de criză, prin analizarea opțiunilor de acțiune posibile și stabilirea pașilor care ar trebui urmați. Găsirea unor modalități prin care să te simți și să rămâi în siguranță pot reprezenta pași importanți către vindecare, iar aceste planuri și acțiuni nu trebuie să crească riscul de a fi rănit.
Planul de siguranță atunci când cineva te rănește
- Familiarizează-te cu locurile sigure. Află care sunt locurile sigure din apropierea ta unde poți merge, cum ar fi un adăpost pentru victimele violenței domestice sau casa unui membru al familiei sau a unui prieten. Învață și memorează traseele până acolo. Documentează-te despre adăposturile pentru victimele infracțiunilor sexuale din zona ta.
- Stabilește un cod de siguranță. Poate fi un cod între tine și copilul tău care să însemne „pleacă de aici“ sau între tine și persoanele care te ajută, care să însemne „am nevoie de ajutor“.
- Ține cont de istoricul website-urilor accesate pe internet. Dacă crezi că cineva monitorizează website-urile pe care le accesezi de pe calculator sau telefon, șterge în mod regulat istoricului online și cookie-urile. Ai putea, de asemenea, să folosești computerul unui prieten sau unul dintr-un spațiu public.
- Creează-ți un grup de sprijin. Să ai pe cineva la care poți apela atunci când ai nevoie de sprijin poate reprezenta o parte importantă în procesul de redobândire a sentimentului de siguranță, dar și în procesul de recuperare. Găsește pe cineva în care ai încredere și care poate să te ajute în eventualitatea apariției unui nou eveniment neplăcut.
- Pregătește-ți o scuză. Creează-ți câteva motive plauzibile pentru a părăsi casa în momentele care ar putea escalada și deveni periculoase. Trebuie să ai mereu o scuză la îndemână în cazul în care trebuie să pleci rapid.
- Rămâi în siguranță acasă. Dacă persoana care te rănește locuiește în aceeași casă cu tine, poți lua măsuri pentru a te simți mai în siguranță. Încearcă să atârni clopoței sau ceva care face zgomot pe ușa camerei tale pentru a speria persoana respectivă sau încearcă să dormi în spații comune, cum ar fi camera de zi. Dacă este posibil, ține ușa camerei încuiată sau pune ceva greu în fața ei. Dacă te protejezi de cineva care nu locuiește cu tine, ține toate ușile și geamurile încuiate atunci când nu le folosești și instalează un sistem exterior de iluminat cu detectoare de mișcare. Dacă este posibil, schimbă încuietorile.
Planul de siguranță atunci când cineva te urmărește sau hărțuiește persistent
- Fii pregătit să ceri ajutor. Asigură-te că ai mereu telefonul mobil încărcat și setează-ți comenzi de apelare rapidă către anumite persoane de încredere. Poți, de asemenea, să salvezi aceste contacte cu nume diferite sau să memorezi anumite numere de telefon în cazul în care nu ai acces la telefonul mobil personal.
- Schimbă-ți rutina. Fii conștient de rutina zilnică pe care o ai și începe ușor, ușor să o modifici. Schimbă-ți modul în care te deplasezi, folosește alte rute sau alte mijloace de transport.
- Spune cuiva în care ai încredere. Faptul că cineva te urmărește nu ar trebui să fie un secret. Spune-le celor dragi, părinților sau altor adulți în care ai încredere, sau chiar poliției locale pentru a determina dacă este cazul să se desfășoare o anchetă.
Planul pentru părăsirea unei persoane care te rănește
- Pregătește-ți bagajul. Pregătește-ți o geantă în care să pui toate documentele importante, cum ar fi certificatul de naștere, buletinul, pașaportul, carnetul de conducere, diplomele de studii și dosarele medicale. Poți include, de asemenea, și bani cash, carduri bancare sau chei. Ascunde geanta, iar dacă este descoperită spune că ai pregătit-o în caz de incendiu, cutremur sau inundație. Dacă plănuiești să pleci cu copii, include și actele lor.
- Plănuiește o destinație. Dacă nu poți merge să stai cu cineva cunoscut, găsește cel mai apropiat centru pentru victimele violenței domestice.
- Pregătește-ți ruta. Apoi pregătește-ți o rută de rezervă. Dacă vrei să pleci cu mașina, asigură-te că ai mereu rezervorul plin. Dacă te bazezi pe transportul în comun, află care este programul de circulație. Majoritatea companiilor de transport public au programul de circulație afișat online și îl actualizează în mod constant.
- Pregătește-ți un grup de sprijin. Anunță persoanele în care ai încredere despre intențiile tale și transmite-le actualizări despre stadiul în care ești cu planul. Spune-le ce să-i transmită agresorului în cazul în care îi contactează.
- Notă importantă: Dacă situația periculoasă implică un partener, mergi întâi la poliție sau la un centru pentru victimele violenței domestice.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.