apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu
Îngrijirea de sine după traumă

Îngrijirea de sine se referă la pașii pe care ar trebui să-i urmezi pentru a te simți sănătos și confortabil. Indiferent dacă violența sexuală s-a întâmplat recent sau în urmă cu mai mulți ani, grija pentru propria persoană te poate ajuta să faci față efectelor adverse pe termen scurt sau lung ale traumei suferite.

Autoîngrijirea fizică

După o traumă, este important să-ți păstrezi corpul sănătos și puternic. Este posibil să ai răni care au nevoie de timp pentru a se vindeca sau să te simțiți epuizat emoțional. Sănătatea fizică te poate ajuta să treci prin această perioadă. Gândește-te la o perioadă în care te-ai simțit sănătos din punct de vedere fizic și răspunde-ți la următoarele întrebări:

  • Cum dormeai? Aveai un ritual seara sau dormeai în timpul zilei? Era ceva ce făceai ca să te simți mai odihnit?
  • Ce tip de mâncare consumai? Ce mâncăruri te făceau să te simți sănătos și puternic?
  • Ce fel de exerciții fizice îți plăceau? Erau anumite activități fizice care te făceau să te simți mai plin de energie?
  • Aveai anumite rutine sau obiceiuri? Existau anumite activități pe care le făceai pentru a-ți începe bine ziua sau să o termini liniștit?

Autoîngrijirea emoțională

Autoîngrijirea emoțională poate fi diferită pentru fiecare persoană și ar trebui să rezoneze cu nevoile fiecăruia. Gândește-te la o perioadă când te-ai simțit echilibrat și conștient și răspunde la următoarele întrebări:

  • Ce activități distractive sau de relaxare îți făceau plăcere? Erau evenimente la care de abia așteptai să participi?
  • Îți scriai gândurile într-un jurnal sau caiet personal?
  • Erau meditația sau relaxarea activități obișnuite în programul tău?
  • Ce cuvinte inspiraționale citeai? Îți plăcea un anumit autor sau aveai un website favorit unde căutai inspirație?
  • Cu cine îți petreceai timpul? Exista o anumită persoană sau un grup de persoane care te făceau să te simți în siguranță sau sprijinit?
  • Unde îți petreceai timpul? Exista un loc special, în aer liber sau acasă la un prieten, unde te simțeai confortabil și stabil?

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.