Cum te poate ajuta terapia?
Dacă decizi să vorbești cu un terapeut după ce ai fost victima unei violențe sexuale, este posibil să ai câteva întrebări. Acest lucru este perfect normal. Participarea la ședințe de terapie te poate ajuta să treci mai ușor peste problemele cu care te confrunți.
Ce este terapia?
Psihoterapia, numită adesea doar terapie, reprezintă un spațiu deschis, lipsit de judecăți, unde poți să discuți și să depășești problemele sau provocările cu care te confrunți. În terapie, poți învăța noi metode de a face față provocărilor, noi moduri de a gestiona emoțiile și noi strategii de a controla stresul. Poți, de asemenea, să explorezi anumite gânduri pe care nu le poți spune prietenilor sau membrilor familiei.
Ce ar trebui să iau în considerare atunci când doresc să caut un terapeut?
- Experiența cu tipul tău de problemă. Dacă ești victima unei violențe sexuale, poate fi de ajutor să știi că terapeutul tău are experiență în lucrul cu provocările specifice acestei experiențe. Poți întreba despre experiența pe care acesta o are în a lucra cu victimele agresiunilor sexuale și cum a reușit să le ajute să-și depășească problemele.
- Personalitatea. Succesul terapiei depinde de crearea unui dialog deschis și sincer cu terapeutul tău. Deseori este mai ușor să te deschizi în fața unei persoane cu care te-ai conectat deja ca urmare a personalității și stilului său. Este în regulă să iei legătura telefonic cu câțiva posibili terapeuți sau chiar să ai câteva ședințe cu diferiți specialiști înainte să găsești terapeutul cu care te potrivești.
- Tipul de terapie. Există diferite abordări sau teorii ale psihoterapiei care vor influența modul de desfășurare a ședințelor. Unele forme de terapie implică mai mult dialog, iar altele mai multe „teme“ sau exerciții pe care să le faci acasă, după ședințe. Unii terapeuți folosesc doar o anumită metodă, în timp ce alții ar putea combina elemente din abordări diferite.
Cine sunt terapeuții?
Termenul de psihoterapeut este un termen umbrelă pentru un profesionist din domeniul sănătății mintale care este specializat în sprijinirea și ajutarea persoanelor care se confruntă cu schimbări sau provocări în plan personal, inclusiv recuperarea după o experiență traumatizantă. Terapeuții pot avea diferite pregătiri educaționale, care includ psihologia, psihiatria, asistența socială sau teologia, și sunt autorizați să furnizeze servicii de psihoterapie. Cea mai mare diferență între acești profesioniști este dată de tipul și durata formării profesionale pe care o au.
Un spațiu sigur și confidențial
În general, lucrurile pe care le povestești terapeutului tău rămân confidențiale. Terapeuții știu că pentru a te simți confortabil să povestești informații personale trebuie să ai încredere că orice le spui va rămâne doar între voi doi. Există însă câteva excepții în care, pentru siguranța ta sau a celorlalți, terapeutul este nevoit să divulge anumite informații confidențiale obținute în cadrul ședințelor de terapie. De exemplu, dacă un terapeut consideră că un client este în situația în care poate să pună în pericol viața altora sau a propriei persoane, este nevoit să anunțe un membru al familiei sau organele de poliție pentru a se asigura că toată lumea este în siguranță.
Durata terapiei
Unii oameni se tem că dacă încep să vorbească cu un terapeut înseamnă că vor continua să facă asta pentru tot restul vieții. Acest lucru nu este adevărat. Chiar dacă nu există un calendar al recuperării după o violență sexuală, este posibil să ai nevoie de ședințe de terapie doar pentru o anumită perioadă de timp, până când reușești să te recuperezi după trauma suferită.
Tratamentul terapeutic este conceput pentru a-ți oferi instrumentele de care ai nevoie pentru a-ți restructura viața și pentru a interacționa sănătos cu mediul înconjurător. Unele persoane sunt gata să încheie terapia după câteva luni, în timp ce altele consideră că relația cu terapeutul îi ajută și doresc să continue terapia pentru o perioadă mai lungă de timp. Poți, și este chiar recomandat, să discuți cu terapeutul despre etapele terapiei. O planificare a procesului terapeutic te poate ajuta să-ți setezi obiectivele recuperării și poate facilita urmărirea progresului pe care îl faci.
În momentul în care decizi să închei terapia, este bine să reții faptul că poți oricând să programezi o ședință pentru a verifica dacă ești în continuare pe drumul cel bun sau poți să reiei oricând terapia dacă simți că de asta ai nevoie.
Schimbarea terapeutului
La un moment dat, poți constata că relația ta cu un anumit terapeut nu mai funcționează. Poate nu ai obținut progresul pe care l-ai dorit, sau poate nu ai reușit să stabilești o relație cu acel terapeut. Pentru sănătatea ta și pentru progresul pe care l-ai făcut, este bine să nu pui capăt brusc sesiunilor de terapie. Ține cont de următoarele recomandări care te vor ajuta în procesul de tranziție către un nou terapeut.
- În primul rând, scrie îngrijorările pe care le ai. Lasă hârtia deoparte pentru o vreme. Recitește acea listă mai târziu, după ce ai avut timp să reflectezi asupra acelor aspecte. De asemenea, poate fi util să aduci această listă în discuție la una dintre ședințele cu terapeutul actual, pentru a avea o conversație despre preocupările tale.
- Comunică cu terapeutul. Solicită-i să aloce o perioadă de timp la sfârșitul ședinței pentru a discuta îngrijorările tale. Poate părea complicat să-i spui unui terapeut că nu mai vrei să continui terapia cu el, dar ține minte că vei vorbi cu un profesionist. Majoritatea este capabilă să-ți ofere recomandări către un alt profesionist care să fie mai potrivit pentru situația prin care treci.
- Obține o a doua opinie. Dacă nu ești sigur că tratamentul pe care îl urmezi funcționează, poți încerca să obții opinia unui alt specialist. Acesta poate să-ți confirme îngrijorările sau poate să te asigure că terapia funcționează.
- Fii pregătit să-ți spui iar povestea. Un terapeut nou nu o să-ți cunoască povestea personală. Asta înseamnă că s-ar putea să fii nevoit să povestești din nou întâmplări din viața ta la care nu te-ai mai gândit în ultimul timp. Acest lucru este necesar pentru că noul terapeut va dori să facă propria evaluare a situației tale.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.