Îngrijirea personală pentru prieteni și familie
Este important să știi că nu există un răspuns standard sau un fel anume în care trebuie să reacționezi atunci când afli că cineva drag a fost victima unei violențe sexuale. Indiferent de sentimentele pe care le poți avea, acestea pot fi foarte intense și greu de gestionat. Dacă vei învăța cum să gestionezi aceste sentimente, poți să ajuți victima în procesul de vindecare, dar te vei ajuta și pe tine ca să nu te simți copleșit.
Cum ar trebui să reacționez?
Nu există o reacție „corectă“ atunci când afli că cineva drag a fost victima unei forme de violență sexuală. Este posibil să experimentezi următoarele sentimente:
- Furie. Este posibil să simți furie din mai multe motive: către tine, deoarece nu ai reușit să protejezi victima; către victimă, deoarece îți spune ceva care este greu de ascultat, sau pentru că a așteptat prea mult să îți spună; sau către agresor deoarece a rănit o persoană dragă. Poate fi dificil să împiedici furia să afecteze felul în care comunici. Este însă important să recunoști această emoție și să încerci să găsești un alt mod de a o exprima.
- Anxietate. Este posibil să fii anxios cu privire la răspunsul pe care-l dai, care s-ar putea să nu fie cel potrivit sau în legătură cu impactul pe care agresiunea o va avea asupra relației tale cu victima. Reasigură victima că atacul nu s-a întâmplat din vina ei și că îi crezi povestea. Sunt cele mai de ajutor cuvinte pentru o victimă.
- Confuzie. Este posibil să fii confuz din cauza a ceea ce auzi. Este posibil să nu înțelegi cum s-a putut întâmpla sau de ce s-a întâmplat. Din păcate, violențele sexuale sunt mult mai comune decât ne place să credem. Chiar dacă te confrunți cu sentimente de confuzie, mai ales dacă îl cunoști pe agresor, ar trebui să crezi victima. Agresiunea nu este niciodată înfăptuită din cauza victimei.
- Negare. Când afli prima oară despre agresiune este posibil să fii surprins sau șocat sau chiar să îți fie greu să crezi că s-a întâmplat. Se întâmplă de multe ori, ca după o traumă, atât victima cât și cei din jurul acesteia să nege fapta. Este important să o credem și să-i recunoaștem povestea.
- Vină. Este posibil să te simți vinovat pentru că nu ai reușit să previi agresiunea sau pentru că victima nu s-a simțit confortabil să îți spună imediat ce s-a întâmplat. Este posibil să te simți vinovat pentru că ceva îngrozitor s-a întâmplat unei persoane dragi și nu ție. Poate fi de ajutor să îți canalizezi energia spre a sprijini victima în procesul de vindecare.
- Tristețe. Când afli că cineva drag a fost victima unei violențe sexuale este normal să te simți trist, deznădăjduit, îngrijorat sau neputincios. Este posibil să fii trist sau să deplângi felul în care i s-a schimbat viața. Dacă îl cunoști pe agresor, este posibil să fii trist și pentru felul în care se va schimba și viața ta. Practicile de îngrijire personală și exersarea abilităților de adaptare te pot ajuta să treci peste aceste sentimente.
Cum să am grijă de mine?
O bună îngrijire personală te poate ajuta să ai grijă și de ceilalți, mai ales dacă cineva apropiat a fost agresat sexual. Principiile îngrijirii personale pentru prieteni sau familie sunt asemănătoare cu cele pentru victime, dar există și câteva concepte suplimentare pe care ar trebui să le iei în considerare.
- Menține-ți stilul de viață. Poate fi dificil să îți păstrezi sănătatea emoțională dacă te concentrezi în mare parte pe agresiunea sexuală. Menținerea stilul de viață și continuarea activităților care îți fac plăcere sunt importante pentru o stare emoțională bună. Dacă îți place să pictezi, să gătești, să faci exerciții, să petreci timp cu prietenii sau să faci orice alte activități, continuă să le faci. Poate părea dificil să îți mai faci timp pentru toate astea, dar ele pot fi benefice pentru strategiile de îngrijire personală pe termen lung.
- Fă-ți planuri. Uneori, să vorbești despre ce s-a întâmplat te poate ajuta să faci față sentimentelor, dar alteori te poate bloca. Fă-ți planuri care să îți ofere o pauză de la a vorbi și a te gândi la agresiune. Poți începe un hobby nou, sau poți să reîncepi unul vechi, care știi că îți face plăcere. Poți lua masa cu un grup de prieteni care înțelege că nu este un moment bun să discutați despre ce s-a întâmplat. Sau poate preferi o activitate pe care să o faci singur, cum ar fi o plimbare. Creează un moment în care să te poți gândi la altceva.
- Cere ajutor, vorbește despre agresiune. Este normal să ai dificultăți în a accepta că cineva drag a fost victima unei violențe sexuale. Dificultățile pot continua și după ce începe procesul de vindecare.
- Rezervă-ți timp pentru relaxare. Fiecare om are metode diferite pentru a se relaxa. Poți lua în considerare meditația sau exercițiile de respirație. Sau să ții un jurnal care să te ajute să îți pui gândurile în ordine. Fă-ți timp în programul zilnic pentru acest tip de activități de relaxare și asigură-te că nu sari peste ele.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.