Ajutor pentru părinții ai căror copii au fost victime ale violenței sexuale din partea unui membru al familiei
Ca părinte, dacă afli sau suspectezi că victimă a unei violențe sexuale comisă de un membru al familiei a fost chiar copilul tău, te poate afecta foarte mult. Este important să găsești o cale prin care să îți gestionezi sentimentele, pentru a te putea concentra pe crearea unui mediu sigur, lipsit de violență, prejudecăți sau vină pentru copil. Atunci când un copil îți destăinuie o astfel de faptă este imperios necesar să-i repeți aceste mesaje, atât verbal cât și non-verbal, prin fapte:
- Te iubesc.
- Ceea ce s-a întâmplat nu este din vina ta.
- Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a te ști în siguranță.
Cum ar trebui să reacționez?
Nu există un mod „corect“ în care să reacționezi atunci când afli că tocmai copilul tău a fost abuzat sexual. Este posibil să ai o multitudine de sentimente sau reacții ce pot afecta diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Posibile reacții comune pentru părinți sunt:
- Furie. Este posibil să fii furios pe agresor sau chiar să fii frustrat din cauza faptului că copilul nu ți-a spus mai devreme. Este, de asemenea, posibil să fii furios pe copil, pentru că ți-a spus despre abuz. Nu este un lucru ușor de auzit, dar este important să ții minte că nu a fost vina copilului.
- Anxietate. Este posibil să fii îngrijorat din cauza faptului că vrei să răspunzi „corect“ copilului sau cu privire la relațiile pe care le ai cu alți oameni, în special dacă ai o relație cu agresorul.
- Frică. În funcție de circumstanțele din familia ta, s-ar putea să îți fie teamă că agresorul va găsi iar o cale prin care să îți abuzeze copilul, sau să fii îngrijorat cu privire la îngrijirea familiei pe cont propriu.
- Tristețe. Este posibil să te simți trist pentru copil, pentru familie sau chiar pentru tine. Dacă un copil dezvăluie un abuz, se vor produce schimbări în viața ta. Este în regulă să fii supărat din cauza schimbărilor ce pot apărea în urma acestei dezvăluiri.
- Stare de șoc. Dacă nu te-ai gândit niciodată că așa ceva s-ar putea întâmpla, este posibil să fii foarte surprins de cele întâmplate.
Este important să reții că nu există nici o reacție „corectă“ și că toate reacțiile și sentimentele sunt normale. Dacă atât tu cât și copilul tău veți discuta cu un profesionist despre aceste gânduri și sentimente, veți reuși să treceți mai ușor peste problemele cauzate. Sprijinul acordat de un profesionist vă poate aduce amândurora rezultate pozitive pe termen scurt și lung.
Cum gestionez aceste sentimente?
Copilul se bazează pe ajutorul tău. Pentru a putea pune siguranța copilului pe primul loc este important să ai grijă și de tine. Asta înseamnă să găsești o modalitate prin care să faci față sentimentelor și reacțiilor pe care le ai din cauza abuzului, fără a interfera însă cu starea copilului. Nu este ușor, dar cu ajutorul potrivit, vei reuși.
- Ia în considerare să participi la ședințe de terapie individuală. Acest lucru îți dă ocazia să te concentrezi doar pe tine și problemele tale, fără să te îngrijorezi suplimentar cu privire la posibilele reacții ale copilului la auzul acestora.
- Dezvoltarea unui sistem de sprijin. Poate fi vorba de familie sau prieteni în care ai încredere, sau poate fi chiar un grup de sprijin format din oameni care au trecut prin situații similare, dar pe care nu-i cunoșteai înainte.
- Stabilește limite. Confruntarea cu aceste emoții poate fi epuizantă. Alocă timp pentru activități care nu au legătură cu abuzul.
- Fă-ți timp pentru îngrijirea personală, astfel încât să ai mintea și corpul sănătoase.
Dacă agresorul este un membru al familiei?
Să afli faptul că cineva în care aveai încredere ți-a rănit copilul poate aduce niște provocări suplimentare, ca părinte. Este posibil să ai sentimente specifice pentru această situație, cu care alte persoane să nu poată rezona. Nimeni nu are dreptul de a-ți invalida sentimentele, dar este important să găsești o modalitate prin care să gestionezi aceste sentimente pentru a putea pune pe primul loc siguranța copilului. Unele dintre aceste emoții pot fi:
- Furie față de copil, pentru că a destabilizat familia, în special dacă agresorul este partenerul dvs.
- Furie față de agresor pentru că a rănit copilul și ți-a trădat încrederea.
- Vină pentru că nu ai știut că abuzul se întâmplă sau pentru că încă ai sentimente față de agresor.
- Dacă cel care a rănit copilul este un alt copil al tău, este posibil să ai sentimente conflictuale despre cum poți să-l sprijini pe cel abuzat în timp ce îl protejezi pe celălalt.
- Pierderea încrederii în abilitățile de părinte.
- Temeri în legătură cu bugetul și cheltuielile zilnice care s-ar putea schimba în momentul în care membrul familiei care a comis abuzul va fi înlăturat.
- Sentimentul de pierdere a unui membru al familiei, în momentul în care îl înlături pe cel care a comis abuzul.
La ce să mă aștept din partea copilului?
Efectele survenite în urma unei violențe sexuale sunt diferite de la o persoană la alta. Procesul de vindecare în urma unui astfel de abuz poate dura mult timp și este normal să simți frustrare, ca părinte. Victimele minore ale infracțiunilor sexuale pot avea reacții foarte variate. Unele dintre aceste reacții te pot face să te simți inconfortabil sau te pot lua prin surprindere.
- Furie pentru că nu l-ai protejat.
- Furie pentru că l-ai îndepărtat pe agresor.
- Să aibă încredere în altcineva decât în tine.
- Să nu vorbească deloc despre abuz.
- Să vorbească doar despre abuz.
Cum pot raporta un abuz?
Dacă un copil este în pericol, nu ezita să suni la 112 sau 119 - Telefonul Copilului.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.