apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu
Importanța probelor ADN în cazurile de violență sexuală

Atunci când polițiștii și procurorii investighează un caz de violență sexuală, probele ADN sunt cele care pot determina rezultatul. Probele ADN au devenit o rutină în investigarea și urmărirea penală a mai multor tipuri de infracțiuni în străinătate. Reprezintă adesea un instrument important în realizarea dreptății pentru cei care au experimentat o formă de violență sexuală.

Care sunt beneficiile efectuării unui examen medico-legal după violența sexuală?

  • Crește probabilitatea identificării agresorului. Analiza probelor ADN le permite criminaliștilor să compare profilul agresorului cu informațiile din Baza națională de date ADN, ce conține mii de profiluri. Astfel, în Registrul național al agresorilor sexuali, persoana respectivă poate fi identificată mult mai ușor.
  • Crește probabilitatea ca agresorul să răspundă penal pentru faptele sale. Dacă statul depune plângere împotriva agresorului, cel mai probabil probele ADN vor fi cele care vor duce la condamnarea acestuia. Multe dintre cazurile de violență sexuală se bazează doar pe mărturiile victimelor sau ale martorilor. Probele ADN ajută la construirea unui caz mai solid împotriva agresorului.
  • Previne apariția unor alte violențe sexuale. Agresorii tind să fie prădători în serie, la fel se întâmplă și în cazul abuzurilor sexuale. Atunci când ești de acord cu efectuarea unui examen medico-legal după un caz de violență sexuală, și astfel cu prelevarea probelor ADN, crești șansele ca acel agresor să fie pus sub acuzare și previi astfel alte cazuri de violență sexuală. Chiar dacă agresorul nu este urmărit penal, ADN-ul acestuia va fi adăugat în baza de date, facilitând astfel conectarea acestuia cu alte posibile infracțiuni viitoare.

Ce este ADN-ul?

ADN-ul este materialul genetic găsit în celulele care determină caracteristici precum culoarea ochilor, a părului și a pielii. ADN-ul fiecărei persoane este diferit, excepție făcând doar gemenii identici. Acest lucru înseamnă că ADN-ul poate fi folosit pentru identificarea cu acuratețe a unei persoane, similar modului în care sunt folosite amprentele. Probele ADN pot fi colectate din sânge, salivă, transpirație, urină, piele / țesuturi și material seminal. Din această cauză, este important să nu faci baie, să nu îți cureți unghiile sau să nu mergi la toaletă decât după efectuarea examenului medico-legal.

Unde pot fi găsite probe ADN?

Criminaliștii pot căuta probe ADN în locuri care sunt relevante pentru fiecare caz, cum ar fi locația în care a avut loc agresiunea. De asemenea, probele ADN pot fi colectate și de pe corpul sau hainele persoanei care a suferit atacul în timpul unei examinări medico-legale. Examinarea este efectuată de către un medic legist. În plus, se pot colecta și probe ADN ale altor persoane care au fost în locația unde s-a desfășurat agresiunea, cum ar fi un ofițer de poliție, un martor și chiar al persoanei cu care ați avut relații sexuale consensuale în ultimele 72 de ore.

Ce se întâmplă cu probele ADN?

După ce probele ADN au fost colectate, există un protocol pentru felul în care dovezile sunt stocate și folosite într-o investigație. Probele vor fi analizate în cadrul unui laborator și se vor identifica profilele ADN specifice fiecărei persoane. Dacă agresorul este necunoscut, profilul ADN al acestuia va fi căutat în baza de date. În acest fel, se pot identifica chiar și suspecții pe care victima nu îi cunoaște.

Cât timp vor fi păstrate dovezile?

Medicul legist te va informa verbal și va înscrie în certificatul medico-legal care este perioada de păstrare a probelor recoltate în timpul examinării. În prezent, acest interval este de un an de zile, din cauza spațiilor limitate de depozitare.

Este important de știut că:

  • Perioada de timp în care se pot păstra probele nu este aceeași cu perioada în care pot fi întreprinse acțiuni legale pentru acuzarea agresorului;
  • Parlamentul a adoptat în ședința din 28.06.2023 modificări substanțiale privind infracțiunile sexuale cu victime minori. Legea 217/2023 a fost promulgată de Președinte în data de 10.07.2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 634 din 11.07.2023 și va intra în vigoare la data de 01.01.2024. Astfel, devin imprescriptibile (deci prescripția nu înlătură răspunderea penală) infracțiunile de viol, viol asupra unui minor, agresiune sexuală și agresiunea sexuală asupra unui minor, acestea putând fi cercetate fără limită în timp.

Exonerare legală

Website-ul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale oferă informații generale care sunt intenționate a fi corecte și actualizate, dar nu sunt garantate. Informațiile prezentate nu constituie o sursă de consultanță juridică. Nu trebuie să te bazezi pentru consiliere juridică, pe declarații sau reprezentări făcute în cadrul acestui website sau de către orice altă sursă externă către care acesta face trimitere. Dacă ai nevoie de consiliere juridică pentru a da curs unei plângeri penale, consultă un avocat competent și independent. Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale nu își asumă nicio responsabilitate pentru acțiunile sau inacțiunile întreprinse de persoanele care au vizitat acest website și nimeni nu va avea dreptul să reclame informațiile furnizate sau exprimate în cadrul acestuia.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.