Ce reprezintă examenul medico-legal în cazul violențelor sexuale?
Probele biologice provenite dintr-un caz de violență sexuală pot fi recoltate de pe corpul, hainele sau alte bunuri personale ale victimei, precum și din locul în care a fost săvârșită infracțiunea.
Poți beneficia de un examen medico-legal pentru a recolta probe biologice și pentru a primi îngrijirile medicale necesare. Nu trebuie să raportezi un caz de violență sexuală pentru a beneficia de examinare medico-legală (de reținut că acest demers este contra cost, în cazul adulților, dacă nu se depune plângere), dar acest lucru îți dă șansa de a stoca dovezile în siguranță, pentru eventualitatea în care te vei decide să depui plângerea mai târziu.
Pentru a găsi o unitate medicală care efectuează examinări medico-legale, poți intra pe internet și căuta „serviciu județean de medicină legală (indicând județul în care te afli sau în care s-a produs evenimentul)“ sau poți apela la o organizație non-guvernamentală specializată în asistarea victimelor infracțiunilor sexuale, care te va ghida pas cu pas.
Ce reprezintă „trusa de viol“?
Termenul de „trusă de viol“ se referă la un set de dispozitive medicale conținute într-o cutie care sunt necesare pentru colectarea probelor ce vor servi ca dovezi ale unei violențe sexuale. În componența unei astfel de truse intră, de regulă:
- Tampoane sterile de bumbac pentru recoltarea secrețiilor (bucale, vaginale și anale) și a urmelor de pe tegumente;
- Plicuri de hârtie pentru ambalarea tampoanelor recoltate;
- Pungi și plicuri de hârtie pentru colectarea obiectelor de îmbrăcăminte;
- Dispozitive medicale pentru recoltarea de sânge (ac, vacuetă sau card pentru sânge);
- Formulare de consimțământ.
Cum să te pregătești pentru o examinare medico-legală?
Este recomandat, pe cât posibil, să NU faci următoarele lucruri care ar putea distruge probele biologice:
- să nu faci baie sau duș;
- să nu mergi la toaletă;
- să nu îți schimbi hainele;
- să nu te piepteni;
- să nu îți cureți unghiile;
- să nu faci ordine la locul incidentului.
Este normal să vrei să faci toate aceste lucruri după ce ai trecut printr-o experiență traumatizantă. Chiar dacă ai făcut oricare dintre aceste acțiuni, tot este posibil să faci un examen medico-legal pentru colectarea de probe biologice. Atunci când mergi la un centru medical pentru o astfel de examinare, ar trebui să ai la tine haine de schimb.
Probele biologice ar trebui recoltate în maxim 72 de ore de la eveniment pentru a putea fi analizate de un laborator. Dar sunt cazuri de violență sexuală în care un examen medico-legal poate descoperi dovezi, sub alte forme, chiar și după un interval mai mare de timp.
Cât durează o examinare medico-legală?
Examinarea medico-legală variază în funcție de mai mulți factori, însă, de regulă, nu durează mai mult de 30 de minute. Poate fi de ajutor să ai pe cineva care să te susțină pe durata procedurilor. De asemenea, această persoană poate să te asiste pe durata examinării.
Ce se întâmplă în timpul unui examinări medico-legale?
- Dacă prezinți leziuni care necesită îngrijiri medicale urgente, acelea vor fi tratate în cabinetul de medicină legală, înainte de a începe consultația. În cazul în care leziunile sunt mai grave (de exemplu: o sângerare abundentă, o fractură) vei fi îndrumat către un serviciu de urgență al unui spital din apropiere și numai după tratarea leziunilor se va efectua examinarea medico-legală.
- În cabinetul de medicină legală se va realiza o examinare completă a corpului, din cap până în picioare, inclusiv a interiorului gurii, a vaginului și/sau a anusului. Vei fi întrebat ce s-a întâmplat? Când? Unde? Cum? Aceste detalii sunt cerute pentru a se putea identifica pe corp sau pe obiectele de îmbrăcăminte urmele lăsate de agresor. De aceea, este important să spui povestea cât mai clar. Unele întrebări, cum ar fi cele legate de relațiile sexuale consensuale recente, deși ar putea părea foarte personale, au scopul de a lămuri în ce măsură probele biologice care urmează să se recolteze pot face legătura cu agresorul.
- Medicul legist care efectuează examinarea poate face fotografii ale corpului tău pentru a documenta rănile.
- Este posibil să îți fie recoltate probe de salivă, sânge, urină, secreție vaginală, anală, precum și urme de pe suprafața pielii. De asemenea, cu permisiunea ta, medicul legist poate păstra articolele tale de îmbrăcăminte, în special pe cele de lenjerie intimă. Orice alte dovezi fizice care pot fi identificate în timpul examinării se vor ambala pentru analize de laborator, cum ar fi o bucată de material din îmbrăcămintea agresorului, un fir de păr de la acesta sau alte urme.
- Este important să menționezi medicului dacă suferi de anumite afecțiuni preexistente sau dacă iei o anumită medicație în momentul de față.
- Medicul legist te poate informa referitor la mijloacele pe care le ai la dispoziție în cazul în care te hotărăști să raportezi violența sexuală la poliție. Pentru victimele copii, medicul legist este obligat să raporteze cazul de violență sexuală autorităților.
- Este posibil să ți se recomande să efectuezi și alte consulturi medicale sau analize cum ar fi cele pentru depistarea unor boli cu transmitere sexuală sau a unei sarcini nedorite. Aceste lucruri necesită o programare la un medic specialist dintr-un centru medical din zona ta sau cu care serviciul de medicina legală colaborează pentru asistarea victimelor infracțiunilor sexuale.
Este important de știut că în orice moment al examinării medico-legale te poți hotărî să renunți la examinare sau să refuzi anumite proceduri. Decizia îți aparține în totalitate.
Cine efectuează examinarea medico-legală în România?
Examinarea medico-legală se efectuează de către un medic specialist de medicină legală asistat de un asistent medical. Atunci când serviciul medico-legal local nu este disponibil și există pericolul pierderii sau compromiterii unor probe, poliția sau parchetul pot solicita medicilor de alte specialități, care lucrează în spitale și în centre medicale de urgență, să efectueze examinări clinice și recoltări de probe care vor fi transmise ulterior medicinei legale sau laboratoarelor criminalistice.
De ce ar trebui să iei în considerare efectuarea unei examinări medico-legale?
- Starea ta de bine este importantă, iar violențele sexuale sunt genul de evenimente care îți pot afecta sănătatea. Poți avea leziuni sau traume legate de agresiune care se văd imediat, dar și unele care nu se văd decât mai târziu, dar au consecințe importante, cum ar fi o sarcină nedorită sau o boală cu transmitere sexuală. În cadrul examinării medico-legale, în plus față de tratarea leziunilor fizice, poți beneficia de îndrumare pentru prevenția bolilor cu transmitere sexuală sau a unei sarcini nedorite.
- În cazul în care alegi să depui o plângere la poliție sau parchet, costurile examinării medico-legale și ale analizelor de laborator sunt suportate de către aceste organe judiciare. În cazul copiilor victime, toate costurile sunt suportate de către autorități.
- Examinarea medico-legală se plătește doar dacă alegi să nu raportezi cazul de violență sexuală. Decizia de raportare a abuzului îți aparține însă în totalitate. Este posibil să treacă ceva timp până când decizi să raportezi abuzul.
- Examinarea medico-legală asigură păstrarea în siguranță a probelor pentru cazul în care decizi la un moment dat să depui o plângere. Cresc astfel șansele ca agresorul să fie tras la răspundere penală.
- Probele biologice recoltate în cadrul examinării medico-legale au o foarte mare importanță în cazul violențelor sexuale. Nu sunt importante doar în sala de judecată, ci și pentru că pot preveni apariția altor violențe sau pot servi în viitor la pronunțarea unor pedepse mult mai grele pentru prădătorii sexuali. Din momentul în care profilul ADN al unui agresor rămâne înscris în Baza națională de date ADN, iar datele sale de identitate în Registrul național al agresorilor sexuali, respectiva persoană poate fi identificată mult mai ușor.
Cât timp vor fi păstrate dovezile?
Medicul legist te va informa verbal și va înscrie în certificatul medico-legal care este perioada de păstrare a probelor recoltate în timpul examinării. În prezent, acest interval este de un an de zile, din cauza spațiilor limitate de depozitare.
Este important de știut că:
- Perioada de timp în care se pot păstra probele nu este aceeași cu perioada în care pot fi întreprinse acțiuni legale pentru acuzarea agresorului;
- Parlamentul a adoptat în ședința din 28.06.2023 modificări substanțiale privind infracțiunile sexuale cu victime minori. Legea 217/2023 a fost promulgată de Președinte în data de 10.07.2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 634 din 11.07.2023 și va intra în vigoare la data de 01.01.2024. Astfel, devin imprescriptibile (deci prescripția nu înlătură răspunderea penală) infracțiunile de viol, viol asupra unui minor, agresiune sexuală și agresiunea sexuală asupra unui minor, acestea putând fi cercetate fără limită în timp.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.