apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu
Ce așteptări să ai în timpul unui proces penal

Când un caz împotriva unui presupus agresor ajunge la proces, respectiv, în instanța de judecată, de cele mai multe ori victima trebuie să depună mărturie. Doar gândul unei astfel de experiențe poate părea copleșitor sau intimidant pentru multe dintre victimele infracțiunilor sexuale. Fiecare reacționează diferit atunci când trebuie să-și împărtășească experiența în public, iar depunerea unei mărturii în sala de judecată nu reprezintă o excepție. Aflând mai multe informații referitoare la proces și la sprijinul pe care poți să-l primești, te poate face să te simți mai confortabil și mai pregătit. Ține minte că procesele civile au proceduri diferite față de cele penale. Dacă ești implicat într-un proces, asigură-te că vorbești cu avocatul tău despre orice neclarități ai.

Cunoaște-ți drepturile

Ești considerat victimă a unei infracțiuni dacă ai suferit un prejudiciu de orice natură, inclusiv o vătămare fizică, mentală sau emoțională sau un prejudiciu economic, ca urmare a unui fapt considerat infracțiune conform legislației naționale în vigoare. Sunt considerate victime ale unei infracțiuni și membrii familiei unei persoane decedate ca urmare a unei infracțiuni și care au suferit prejudicii în urma decesului persoanei respective.

În calitate de victimă a infracțiunilor, legea îți conferă anumite drepturi înainte, în timpul și la finalul procesului penal. Ți se vor pune la dispoziție aceste drepturi într-un proces-verbal, de polițist, procuror sau judecător. Solicită orice lămurire de care ai nevoie. Citește cu atenție fiecare drept de care dispui și cere-ți drepturile.

Fazele procesului penal în România sunt: urmărirea penală, camera preliminară, judecata și punerea în executare a hotărârilor penale rămase definitive. În timpul urmăririi penale, organele de cercetare penală, sub supravegherea procurorului, cercetează cazul, adună dovezi în scopul identificării făptuitorului și dovedirii vinovăției / nevinovăției acestuia. La finalul urmăririi penale, procurorul decide dacă acesta merge în faza judecății sau dacă dosarul este clasat.

Odată ce dosarul ajunge în fața instanței de judecată, completul de judecători examinează faptele și audiază persoanele implicate pentru a stabili vinovăția inculpatului. Odată stabilită vinovăția, făptuitorul primește o pedeapsă. Dacă instanța apreciază că inculpatul nu este vinovat, atunci acesta este achitat.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie:

Sursa: e-justice.europa.eu/171/EN/victims__rights__by_country?ROMANIA&init=true

Găsește sprijinul care ți se potrivește

Trecerea printr-un proces penal poate fi o experiență provocatoare pentru oricine. Există resurse disponibile care te pot ajuta să găsești sprijinul de care ai nevoie.

  • Sprijin din partea unui cunoscut. De cele mai multe ori este permis accesul unei persoane dragi sau al unui prieten în timpul procedurilor. Acest lucru te poate face să te simți mai confortabil în timpul audierilor și al procesului de judecată.
  • Sprijin din partea unui avocat instruit. Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale te poate pune în legătură cu un avocat care să te sprijine pe parcursul procesului sau îți poate pune la dispoziție resurse pentru a face procesul mai puțin intimidant.
  • Despăgubiri din partea statului. Legea nr. 211/2004 conține astfel de dispoziții. Ia legătura cu un avocat pentru a demara toate procedurile pentru obținerea acestor compensații financiare.

Cu cine voi vorbi?

Atunci când ți se cere să depui o mărturie în timpul unui proces, ți se cere să răspunzi întrebărilor polițistului, procurorului sau avocatului, dacă dosarul este în faza de urmărire penală. Dacă dosarul a ajuns în fața instanței, judecătorul îți va adresa întrebări, la fel și avocatul tău, dar și avocatul agresorului. Poate fi de ajutor să înțelegi rolul pe care fiecare persoană îl are în instanță.

  • Avocatul inculpatului. Acesta îl reprezintă pe presupusul agresor. Poate părea că această persoană este „împotriva“ ta câteodată, dar este important să-ți amintești că își face doar datoria. Dacă poți, încearcă să nu iei personal tonul vocii sau cuvintele acestuia. Îți va pune întrebări în timpul „audierii încrucișate“, parte a procesului care se desfășoară după audierea directă.
  • Procurorul. Acesta reprezintă statul în cauza împotriva presupusului agresor, care se mai numește și „inculpat“. Misiunea lui este de a-l trage la răspundere penală pe agresor și de a proteja interesele victimei. Chiar dacă, de obicei, procurorul este de partea victimei, este important de reținut că acesta nu este avocatul victimei. Procurorii au o datorie morală față de publicul larg, de stat și de legile pe care agresorul le-a încălcat, nu neapărat față de victimă. Procurorul îți va adresa întrebări în timpul audierii.
  • Rolul tău, ca martor. În faza de urmărire penală, vei putea fi audiat ca martor, fie de către polițist, fie de către procuror. Rolul tău în instanță este de a răspunde la toate întrebările pe care avocații sau judecătorul ți le vor adresa. Uneori poate părea intimidant. 

Sala de judecată

Înainte de a ajunge în sala de judecată, există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere.

  • Verifică dacă există un loc sigur și liniștit în interiorul instanței unde poți sta. Uneori există zone desemnate de așteptare pentru  martori sau victime.
  • Dacă ești considerat martor în proces, nu vei avea voie să intri în sala de judecată până într-un anumit moment. Acest lucru ar putea însemna perioade lungi de așteptare: asigură-te că ai apă, o gustare și ceva care să te țină ocupat, cum ar fi o carte sau muzică. 
  • Dacă ai îngrijorări legate de securitate, discută asta cu profesioniștii legali care te reprezintă. Ei pot aranja măsuri de protecție suplimentare, cum ar fi o escortă a poliției sau un ordin de restricție.
  • Dacă un caz este mediatizat este posibil să atragă și mai mult atenția jurnaliștilor și a utilizatorilor de social media. Comentarii negative sau dăunătoare pot veni din partea anumitor persoane, care nu sunt suficient de informate. Poate fi dificil să le ignori, dar este important să rămâi concentrat pe ceea ce poți controla. Amintește-ți să ai grijă de tine în aceste momente.
  • Ai grijă la lucrurile pe care le postezi pe social media în timpul procesului, orice postare poate fi folosită împotriva ta. Discută cu procurorul sau cu un avocat despre ce poți și ce nu poți posta pe social media pentru a te asigura că acest lucru nu influențează în niciun fel procesul.

Recomandări pentru depunerea mărturiei

Poate fi dificil să vorbești despre ceea ce ți s-a întâmplat, cu atât mai mult într-o sală de judecată. Este important să discuți toate îngrijorările pe care le ai cu profesioniștii din sistemul juridic care îți susțin interesele și te reprezintă în instanță. Următoarele recomandări te pot ajuta să rămâi concentrat și calm în timp ce depui mărturie în sala de judecată.

  • Solicită judecătorului să dai declarația în lipsa agresorului și a susținătorilor acestuia, atunci când dai declarația la instanța de judecată.
  • Poți să iei mici pauze. Dacă la un moment dat te simți copleșit, poți cere judecătorului sau avocatului să iei o pauză.
  • Hidratează-te. Este bine să ai o sticlă cu apă și să bei de câte ori simți nevoia.
  • Dacă simți că te cuprinde furia sau frustrarea, fă o mică pauză.
  • Concentrează-te pe persoana care îți adresează întrebările, nu te uita la agresor sau la susținătorii acestuia, dacă te afli în instanța de judecată.
  • Spune mereu adevărul. Dacă nu îți amintești ceva cu exactitate, este important să menționezi acest lucru. Dacă spui ceva ce nu ai vrut sau crezi că ceva a fost interpretat greșit, poți să clarifici declarația. Adresează-te judecătorului „Pot rectifica ce am spus mai devreme?“.
  • Răspunde întrebărilor și nimic mai mult. Nu oferi informații suplimentare decât dacă îți sunt cerute.
  • Dacă nu înțelegi o întrebare, spune. Poți oricând să ceri avocaților să repete sau să formuleze întrebarea astfel încât să o înțelegi.
  • Fiecare proces este diferit. Dacă ai întrebări specifice despre depunerea mărturiei, te poți consulta cu un specialist în domeniul juridic.

După proces

Sfârșitul procesului îți poate da o senzație de eliberare, sau este posibil să nu-ți ofere finalul la care ai sperat. Ține minte că depunerea mărturiei și participarea victimei la proces este de cele mai multe ori critică pentru construirea unui caz împotriva agresorului, dar reprezintă doar o mică parte din informațiile pe care trebuie să le ia în considerare un judecător.

După audierea martorilor și pledoariile avocaților, judecătorul va stabili o dată și o oră pentru a anunța sentința. Nu este obligatoriu să participi, dacă nu dorești acest lucru. Va fi dificil să primești verdictul în cazul în care judecătorul nu-l găsește vinovat pe agresor sau în cazul în care consideri că pedeapsa pe care a primit-o nu reflectă gravitatea faptei. Dacă presupusul agresor este achitat nu înseamnă că este nevinovat sau că juriul nu crede povestea ta, ci înseamnă că nu au existat suficiente probe care să conducă la o condamnare fără nicio urmă de îndoială.

Exonerare legală

Website-ul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale oferă informații generale care sunt intenționate a fi corecte și actualizate, dar nu sunt garantate. Informațiile prezentate nu constituie o sursă de consultanță juridică. Nu trebuie să te bazezi pentru consiliere juridică, pe declarații sau reprezentări făcute în cadrul acestui website sau de către orice altă sursă externă către care acesta face trimitere. Dacă ai nevoie de consiliere juridică pentru a da curs unei plângeri penale, consultă un avocat competent și independent. Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale nu își asumă nicio responsabilitate pentru acțiunile sau inacțiunile întreprinse de persoanele care au vizitat acest website și nimeni nu va avea dreptul să reclame informațiile furnizate sau exprimate în cadrul acestuia.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.