Ce așteptări să ai de la sistemul de justiție în materie penală
Sistemul de justiție penală include o gamă largă de activități de la investigarea posibilelor crime până la pronunțarea unei hotărâri definitive. A trece printr-un proces penal poate părea uneori copleșitor din cauza tuturor elementelor care îl compun. Înțelegerea unor aspecte esențiale legate de proceduri poate reduce teama de necunoscut și te poate ajuta să te simți mai pregătit.
Ce reprezintă un proces penal?
Procesul penal este o activitate ce urmărește constatarea la timp și în mod concret a faptelor ce constituie infracțiuni, astfel încât persoana care a săvârșit o infracțiune să fie trasă la răspundere penală. Procesul penal are patru faze: urmărirea penală, camera preliminară, judecata și punerea în executare a hotărârilor penale de condamnare rămase definitive.
- Urmărirea penală: are ca obiect strângerea probelor pentru trimiterea în judecată a inculpatului. Această activitate este efectuată de organele de cercetare penală și de către procuror.
- Camera preliminară: are ca obiect verificarea, după trimiterea în judecată, a competenței și a legalității sesizării instanței, precum și verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
- Judecata: în această fază se soluționează cauza dedusă judecății. Obiectul judecății se raportează la fapta și persoana arătată în cuprinsul actului de sesizare a instanței. Această activitate este realizată de judecător.
- Punerea în executare a hotărârilor penale de condamnare rămase definitive.
Sursa: https://www.pna.ro/faze_proces_penal.xhtml
Ce trebuie să conțină o sesizare?
Pentru a putea fi luată în considerare, orice sesizare trebuie să cuprindă obligatoriu anumite elemente, așa cum sunt prevăzute în Codul de procedură penală, la articolul 289 și la articolul 290. Aceste elemente sunt:
- Numele și prenumele;
- Datele de identificare (adresă, CNP);
- Indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut;
- Descrierea faptei care formează obiectul plângerii;
- Indicarea mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute;
- Data și semnătura.
Pentru un copil până în 14 ani, plângerea se face de către reprezentantul său legal. Copilul cu vârsta între 14 și 18 ani poate face plângere cu încuviințarea persoanelor prevăzute de legea civilă, respectiv cu încuviințarea părinților sau a persoanelor care îl au în întreținere. În cazul în care făptuitorul este persoana care îl reprezintă legal sau încuviințează actele minorului, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.
Ce ar trebui să știi despre depunerea mărturiei?
Poate fi dificil să vorbești despre ceea ce ți s-a întâmplat, cu atât mai mult într-o sală de judecată. Este important să discuți toate îngrijorările pe care le ai cu profesioniștii din sistemul juridic care îți susțin interesele și te reprezintă în instanță. Este posibil să fii audiat și de către procuror sau polițist, dar și de către judecător.
Recomandări pentru depunerea mărturiei
Următoarele recomandări te pot ajuta să rămâi concentrat și calm în timp ce depui mărturia în sala de judecată:
- Solicită judecătorului să dai declarația în lipsa agresorului și a susținătorilor acestuia, atunci când dai declarația la instanța de judecată.
- Poți să iei mici pauze. Dacă la un moment dat te simți copleșit, poți cere judecătorului sau avocatului să iei o pauză.
- Hidratează-te. Este bine să ai o sticlă cu apă și să bei de câte ori simți nevoia.
- Dacă simți că te cuprinde furia sau frustrarea, fă o mică pauză.
- Concentrează-te pe persoana care îți adresează întrebările, nu te uita la agresor sau la susținătorii acestuia, dacă te afli în instanța de judecată.
- Spune mereu adevărul. Dacă nu îți amintești ceva cu exactitate, este important să menționezi acest lucru. Dacă spui ceva ce nu ai vrut sau crezi că ceva a fost interpretat greșit, poți să clarifici declarația. Adresează-te judecătorului „Pot rectifica ce am spus mai devreme?“.
- Răspunde întrebărilor și nimic mai mult. Nu oferi informații suplimentare decât dacă îți sunt cerute.
- Dacă nu înțelegi o întrebare, spune. Poți oricând să ceri avocaților să repete sau să formuleze întrebarea astfel încât să o înțelegi.
- Fiecare proces este diferit. Dacă ai întrebări specifice despre depunerea mărturiei, te poți consulta cu un specialist în domeniul juridic.
Exonerare legală
Website-ul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale oferă informații generale care sunt intenționate a fi corecte și actualizate, dar nu sunt garantate. Informațiile prezentate nu constituie o sursă de consultanță juridică. Nu trebuie să te bazezi pentru consiliere juridică, pe declarații sau reprezentări făcute în cadrul acestui website sau de către orice altă sursă externă către care acesta face trimitere. Dacă ai nevoie de consiliere juridică pentru a da curs unei plângeri penale, consultă un avocat competent și independent. Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale nu își asumă nicio responsabilitate pentru acțiunile sau inacțiunile întreprinse de persoanele care au vizitat acest website și nimeni nu va avea dreptul să reclame informațiile furnizate sau exprimate în cadrul acestuia.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.