Anunțarea autorităților
Decizia de a face o sesizare este în întregime a ta, dacă ești adult, dar reprezintă o obligație legală atunci când victima este un copil. Unele persoane ce au experimentat o formă de violență sexuală afirmă că raportarea acestor cazuri și căutarea dreptății ajută în procesul de vindecare și în reluarea controlului asupra propriei vieți. Înțelegerea modului în care se face raportarea unui caz de violență sexuală și aflarea mai multor detalii despre cum decurge acest proces, te poate ajuta să te simți mai pregătit dar și să ai mai multă încredere în profesioniștii care sunt pregătiți să te ajute.
Cum poți raporta un caz de violență sexuală?
Există mai multe moduri în care poți raporta un caz de violență sexuală:
- Apelează 112, pentru situații de urgență. Indiferent de locul în care te afli, un echipaj va veni să te ajute.
- Apelează 112 sau 119, pentru cazurile de violență sexuală împotriva copiilor. Copiii pot face o sesizare, indiferent de vârstă, sunând ori venind la cea mai apropiată secție de poliție, singuri sau însoțiți de un reprezentant legal.
- Contactează cea mai apropiată unitate de poliție. Sună sau mergi direct la o secție de poliție. La Poliția Capitalei, există BAS – Biroul de Agresiuni Sexuale și personal pregătit pentru a interacționa cu victime ale infracțiunilor sexuale. În fiecare județ există polițiști care au sarcina să investigheze și astfel de cazuri.
- Mergi la un centru medical, dacă ai o urgență medicală. Spune unui cadru medical dacă ai leziuni rezultate dintr-o agresiune sexuală și dacă vrei să raportezi cazul. De asemenea, poți să faci un examen medico-legal pentru agresiune sexuală. Medicul are obligația profesională de a redirecționa toate suspiciunile de violență sexuală către poliție, atunci când victimele sunt copii.
- Apelează la un ONG specializat în asistarea victimelor infracțiunilor sexuale, așa cum este Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, care te va ghida pas cu pas în procesul de raportare a cazului.
Există o anumită perioadă de timp în care trebuie să raportezi poliției?
Nu există un timp limită în care o victimă trebuie să raporteze poliției un caz de violență sexuală. Parlamentul a adoptat în ședința din 28.06.2023 modificări substanțiale privind infracțiunile sexuale cu victime minori. Legea 217/2023 a fost promulgată de Președinte în data de 10.07.2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 634 din 11.07.2023 și va intra în vigoare la data de 01.01.2024. Astfel, devin imprescriptibile (deci prescripția nu înlătură răspunderea penală) infracțiunile de viol, viol asupra unui minor, agresiune sexuală și agresiunea sexuală asupra unui minor, acestea putând fi cercetate fără limită în timp. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere faptul că există o fereastră de oportunitate pentru recoltarea probelor biologice de pe corpul victimei de maxim 72 de ore de la producerea evenimentului.
Care sunt principalele îngrijorări cu privire la raportarea unui caz de violență sexuală?
Dacă ai întrebări sau nelămuriri despre procesul de raportare a unui caz de violență sexuală, iată câteva răspunsuri:
- Agresorul s-a speriat sau s-a oprit înainte de a termina agresiunea. Tentativa de viol este o infracțiune gravă și poate fi raportată. Raportările tentativelor de viol și altor violențe sexuale sunt tratate cu seriozitate.
- O cunosc pe persoana care m-a agresat. Aproximativ 2 din 3 victime îl cunosc pe agresor. Poate fi și mai șocant să fii agresat de o persoană pe care o cunoști. Indiferent relația cu agresorul, violența sexuală este împotriva legii.
- Am întreținut relații sexuale cu agresorul în trecut sau sunt într-o relație cu el. Violențele sexuale pot apărea și în interiorul unei relații. Faptul că ai consimțit pentru relații sexuale în trecut nu dă nimănui dreptul la un act sexual viitor. Dacă nu ți-ai dat consimțământul, agresorul a acționat împotriva legii și ești îndreptățit să raportezi cazul.
- Nu am leziuni și mă tem că nu există suficiente dovezi. În majoritatea cazurilor de violență sexuală nu rezultă leziuni fizice externe. Este important să beneficiezi de asistență medicală pentru a verifica dacă există leziuni interne. De asemenea, poți face un examen medico-legal pentru a verifica dacă există probe biologice, care nu sunt vizibile la suprafață.
- Mă tem că autoritățile nu mă vor crede. Se investește constant în pregătirea polițiștilor și procurorilor pe această temă. Chiar dacă există posibilitatea să mai existe excepții, mulți profesioniști sunt de partea ta și te vor înțelege. Dacă întâlnești pe cineva care nu îți ia povestea în serios, poți cere să vorbești cu superiorul acestuia sau să anunți un ONG specializat în asistarea victimelor infracțiunilor sexuale despre ce s-a întâmplat.
- Nu vreau să am probleme. Uneori, copiilor le este frică să nu fie certați de părinți sau de alte persoane cu autoritate cu care vor interacționa, pentru că făceau ceva ce nu ar fi trebuit să facă în momentul în care a avut loc violența sexuală. Este important de știut că violența sexuală constituie o infracțiune, indiferent de circumstanțe, și nu este cauzată de acțiunile tale.
Trebuie să raportez violența sexuală pentru a beneficia de un examen medico-legal?
Legal, nu ești nevoit să raportezi autorităților un caz de violență sexuală pentru a beneficia de un examen medico-legal specializat, dacă ești adult. În cazul copiilor, orice suspiciune de violență sexuală trebuie să facă obiectul unei investigații penale, nedenunțarea sau omiterea sesizării fiind considerate infracțiuni. Medicii, polițiștii sau orice alte persoane sunt obligate prin lege să raporteze cazurile în care copiii sunt victime.
Contează dacă îl cunosc pe agresor? Mai pot beneficia de examinare medico-legală?
O astfel de examinare medico-legală este utilă chiar dacă îl cunoști sau nu pe agresor. Probele biologice obținute în urma examinării pot avea un rol extrem de important în identificarea acestuia.
Trebuie să plătesc examinarea medico-legală?
În cazul adulților, examinarea medico-legală este plătită doar dacă alegi să nu raportezi cazul de violență sexuală organelor judiciare competente. În cazul în care alegi să depui o plângere, costurile sunt suportate de către poliție sau parchet. În cazul copiilor victime, toate costurile sunt suportate de către autorități.
Exonerare legală
Website-ul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale oferă informații generale care sunt intenționate a fi corecte și actualizate, dar nu sunt garantate. Informațiile prezentate nu constituie o sursă de consultanță juridică. Nu trebuie să te bazezi pentru consiliere juridică, pe declarații sau reprezentări făcute în cadrul acestui website sau de către orice altă sursă externă către care acesta face trimitere. Dacă ai nevoie de consiliere juridică pentru a da curs unei plângeri penale, consultă un avocat competent și independent. Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale nu își asumă nicio responsabilitate pentru acțiunile sau inacțiunile întreprinse de persoanele care au vizitat acest website și nimeni nu va avea dreptul să reclame informațiile furnizate sau exprimate în cadrul acestuia.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.