UNICEF România sprijină cunoașterea avansată în domeniul intervievării copiilor martori sau victime
"Vreau să vă felicit. Efectiv, felicitări, felicitări și mai mult... ce să spun? Pur și simplu sunt extrem de bucuroasă că am avut ocazia să fim aici împreună și, sincer, am avut de învățat de la voi o grămadă de lucruri (...). Este absolut altceva față de ceea ce învățasem, de ceea ce știam".
"M-am făcut polițistă pentru că am vrut să salvez și am vrut să ajut. Nu te învață nimeni exact cum să salvezi și cum să ajuți. Învățăm procedură, învățăm infracțiuni, învățăm ce să punctăm atunci când facem un dosar ca să aibă rată de succes în instanță. În ceea ce privește audierea persoanelor care vin la noi să ne povestească ce li s-a întâmplat nu avem un ghid exact, punct cu punct, ce să facem sau ce să urmărim".
"Știam dinainte un pic despre ce este vorba în acest curs, dar mi-am dat seama că nu știu absolut deloc, de fapt, aveam doar o idee și vreau să zic că sunt profund marcat. Am învățat foarte multe lucruri, mi-am dat seama cât de multe greșeli am făcut, cât de greșit am înțeles anumite lucruri și concepte și voiam să vă mulțumesc din tot sufletul pentru tot ceea ce ați făcut și pentru tot ceea ce faceți".
Ne păstrăm viziunea pe termen lung. Săptămâna trecută am petrecut-o în sala de training a structurii centrale a DIICOT, unde a avut loc cel de-al șaptelea seminar de formare în domeniul intervievării criminalistice, la care au participat 12 procurori și polițiști de la crima organizată. Investigatori care lucrează în dosare de trafic de persoane, pornografie infantilă și trafic de droguri, au fost pregătiți pentru utilizarea de bază a protocolului NICHD-Revizuit.
Feed-back-ul primit de la participanți cu privire la cunoasterea acumulata ne încurajează să mergem înainte. Acesta este doar primul pas pentru crearea unei rețele de profesioniști cu adevărat specializați în investigarea dosarelor în care sunt implicați copiii. Un training de aprofundare pentru cei mai eficienți dintre intervievatorii NICHD, formați în ultimul an de procurorii Marian Trușcă și Alexandra Tomescu, în cadrul proiectului finanțat de UNICEF România este planificat pentru a doua parte a lunii ianuarie 2024, în scopul perfecționării capacității de evaluare a calității mărturiilor victimelor.
Parteneriatul dintre Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și UNICEF Romania are ca scop îmbunătățirea procedurilor judiciare în cazurile de violență sexuală cu victime copii, dar și crearea unei rețele de profesioniști din sistemul judiciar, medicină legală și DGASPC-uri, centrată pe obținerea unor probe solide în dosarele de violență sexuală împotriva copiilor.
„Am lucrat în acest an împreună cu Mihaela Chiper de la Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale pentru a consolida cu adevărat abordarea pe care o are sistemul de justiție din România în investigarea și gestionarea cazurilor de violență sexuală împotriva copiilor. A fost un proces inspirațional să văd angajamentul procurorilor și polițiștilor pe care i-am pregătit în cadrul proiectului de a pune în aplicare imediat ceea ce au învățat în cadrul sesiunilor de formare. Sunt încrezătoare că sunteți de acord cu mine că procesul de specializare a sistemului de justiție pentru a fi mai prietenos cu copiii trebuie să fie unul continuu și cred că, prin intermediul parteneriatului pe care îl avem cu Asociația VIS, dar și cu sprijinul procurorilor și polițiștilor instruiți, putem continua cu adevărat acest lucru, să ne asigurăm că toți copiii sunt protejați chiar și atunci când sunt intervievați și investigați”, susține Laura Fragiacomo, Child Protection Emergency Coordinator UNICEF Romania.
Prin intermediul proiectului „Justiție pentru copiii victime ale abuzului sexual. Setarea de standarde naționale în investigarea științifică a abuzurilor sexuale împotriva copiilor. Pregătirea de formatori și consolidarea rețelei naționale de profesioniști”, cel puțin 150 de profesioniști (procurori, psihologi, medici legiști) din cele 21 de județe vizate vor învăța să lucreze împreună pentru a evita victimizarea secundară a copiilor care au trecut prin experiențe de violență sexuală.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.