Lansarea platformei asistentavictime.ro, o resursă vitală pentru victime
COMUNICAT DE PRESĂ
Constanța, 18 noiembrie 2024
România se alătură eforturilor internaționale pentru sprijinirea victimelor infracțiunilor sexuale cu ocazia Zilei internaționale pentru prevenirea și vindecarea abuzului și exploatării sexuale prin lansarea platformei www.asistentavictime.ro, dezvoltată de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, cu sprijinul UNICEF în România.
Un pas spre schimbare.
Platforma nu este doar un instrument tehnologic, ci o fereastră deschisă spre conștientizare, sprijin și justiție. Prin intermediul ei, asociația își propune să pună în lumină adevărul crud al abuzului sexual asupra copiilor și tinerilor, să evidențieze provocările sistemului actual și să ofere soluții reale victimelor și comunităților din care fac parte.
Curajul de a vorbi. Cazul care a zguduit o comunitate.
Pe 14 noiembrie 2024, în cadrul conferinței de presă organizată de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale la centrul comunitar Zi de Bine din București pentru lansarea platformei https://asistentavictime.ro, a fost prezentat un caz cutremurător care subliniază realitățile dure ale abuzului sexual. Povestea profesorului din județul Constanța, care și-a abuzat elevii timp de ani de zile, arată nu doar dimensiunea infracțiunii, ci și lupta epuizantă a copiilor, a familiilor și a comunității care a ales să susțină adevărul.
Cazul aduce la lumină curajul unor oameni care nu s-au oprit în fața piedicilor: Georgiana Frățilă, directoarea liceului din Dobromir, și psihologul Sorina Vrana, care au fost alături de copii în cea mai grea perioadă a vieții lor. Dar arată și răspunsul întunecat al unor membri ai comunității, care au stigmatizat victimele și au apărat agresorul. Prin urmare, cadrele didactice din liceu au devenit fie martori și susținători ai copiilor-victime, fie au continuat să țină partea profesorului suspectat de agresiune și corupere sexuală, blamând elevii care au făcut dezvăluirea și chiar agresându-i pe parcursul procesului penal. Este o realitate greu de acceptat, dar necesar de îmbunătățit prin proiecte care să ajute comunitățile să conștientizeze că de reacția noastră depinde vindecarea sau agravarea traumei.
Întrebări care cer răspunsuri și soluții.
Evenimentul a fost mai mult decât o ceremonie, a fost un apel la acțiune. S-au pus întrebări cruciale:
- De ce nu vorbesc copiii despre abuz?
- Cum îi putem proteja și încuraja să dezvăluie adevărul?
- Ce trebuie să facem pentru ca justiția să fie mai empatică și mai eficientă?
Au răspuns experți internaționali, precum:
Prof. Univ. Dr. Irit Hershkovitz, cercetător la Universitatea Haifa din Israel și mentorul primei echipe de investigatori specializați din România. Modelul este bazat pe tehnicile cuprinse în protocolul NICHD – Revizuit pentru audierea copiilor victime ale infracțiunilor sexuale, iar procesul de formare a fost realizat la inițiativa și cu sprijinul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
Jannice Ceccucci, asistent universitar și specialist în medicină legală la Școala de profesii și educație în sănătate, Utica, New York. Expertul a călătorit, împreună cu echipa VIS, în acest an, vizitând serviciile și institutele de medicină legală din România în scop de cercetare și pregătire profesională pentru interacțiunea cu cele mai vulnerabile victime ale violenței sexuale.
Un apel la fiecare dintre noi.
În această zi de 18 noiembrie, să nu uităm că fiecare dintre noi are un rol important. Prin fiecare gest, fiecare cuvânt, fiecare acțiune, putem construi o rețea de sprijin pentru victimele abuzului sexual. Părinții, educatorii, profesorii, psihologii, asistenții sociali și școlari, polițiștii, procurorii, judecătorii, jurnaliștii și fiecare membru al comunității pot contribui la crearea unui mediu în care victimele sunt încurajate să vorbească, pentru că împreună luptăm pentru drepturile lor. Putem transforma suferința în speranță și tăcerea în curajul și puterea de a schimba.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro
Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.
Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.
Ajută-ne să oferim asistență juridică, psihoterapie și expertiză psihologică judiciară, cât mai multor copii, martori sau victime ale infracțiunilor sexuale. Prin donația ta, le putem oferi sprijin esențial în drumul lor către vindecare. Donează chiar acum pentru cauza noastră.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.