apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu

Campania "Începe prin a crede!" a generat în SUA o reformă complexă a sistemului de justiție

Campania

COMUNICAT DE PRESĂ

Constanța, 16 aprilie 2024

Profesioniștii din Statele Unite ale Americii în domeniul examinării clinice a copiilor victime ale violenței sexuale vor face schimb de experiență cu medicii și asistentele de medicină legală din România, într-un maraton al lunii aprilie, sărbătorită peste ocean, ca luna prevenției abuzului împotriva copiilor. "Eu aleg să te cred!" reprezintă o adaptare a campaniei "Start by Beliving" care, începând din 2011, a generat în Statele Unite ale Americii o reformă complexă a sistemului de justiție, precum și a serviciilor medicale și de asistență pentru victimele abuzului și exploatării sexuale. 

Serviciile și institutele medico-legale din 18 județe vor fi vizitate de Janice Ceccucci, cercetător și trainer examinator în medicină legală din New York și de membrii echipei Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, respectiv Mihaela Chiper – președinte, dr. Ligia Bărbării – membru fondator, dar și conducător al laboratorului de genetică din cadrul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici din București, precum și de Lorena Tarlion - coordonatorul științific, dar și fost judecător cu 27 de ani de experiență în materie penală. Scopul acestor întâlniri este identificarea și înțelegerea nevoilor profesioniștilor din rețeaua națională de medicină legală, obiectivul final fiind crearea unor spații necesare adaptării procedurilor de răspuns la victimizarea sexuală și specializarea în interacțiunea cu victimele vulnerabile.

Programul include vizite în sediile rețelei de medicină legală din Constanța, Călărași și Ialomița (16 aprilie), Argeș și Vâlcea (17 aprilie), Sibiu, Alba și Hunedoara (18 aprilie), Arad și Oradea (19 aprilie), Mureș, Cluj și Bistrița (22 aprilie), Suceava și Iași (23 aprilie), Vaslui, Bacău, Vrancea (24 aprilie), precum și două zile de formare profesională în parteneriat cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din București și Ordinul Asistenților Sociali din București (25 și 26 aprilie). 

Victimele violențelor sexuale au nevoie să se simtă în siguranță și susținute atunci când dezvăluie abuzul. Studii internaționale arată că infracțiunea este sesizată cu întârziere de zile, săptămâni, luni sau chiar ani din frică față de agresor (22%), de rușine sau jenă (18%), pentru că victimele nu o consideră infracțiune (18%) sau pentru că se tem că autoritățile nu le vor crede sau le vor învinovăți (25%).

Decenii de cercetare demonstrează că violența sexuală este omniprezentă și devastatoare pentru victime, pentru cei dragi și pentru comunitate, în general. Cu toate acestea, majoritatea victimelor violenței sexuale nu sesizează infracțiunea și nu caută sprijin. Cercetări internaționale sugerează că doar 5-20% dintre victime depun plângeri penale și mai puțin de jumătate solicită îngrijiri medicale sau un certificat medico-legal. În SUA, între 16% și 60% dintre victimele violenței sexuale accesează servicii de sănătate mintală, în funcție de grupul etnic sau mediul din care provin.

În România, chiar și atunci când abuzul este documentat, victimele violenței sexuale sunt direcționate rareori către servicii medicale și de sănătate mintală.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.