apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu

"Eu aleg să te cred!" – O campanie internațională de conștientizare a abuzului sexual împotriva copiilor, desfășurată în serviciile de medicină legală din România

Iată-le! Locurile și oamenii cu care se întâlnesc, în medie, într-o lună, cel puțin 10 copii despre care a fost înregistrată o suspiciune de violență sexuală. Sunt serviciile și institutele de medicină legală de la care polițiștii și procurorii cer probe. Nu a ajuns în toate județele informația că în peste 90% dintre violențele sexuale împotriva copiilor probele nu se găsesc pe corpul victimei. Și nici că nu se justifică să examinezi în toiul nopții un copil care dezvăluie un viol după mai mult de 72 de ore. Sunt imperfecte, pe alocuri total neprietenoase, spațiile de examinare pentru copii, dar putem spune despre fiecare măcar un lucru bun și încurajator.

Am găsit transparență și onestitate. Voință de schimbare. Și, mai ales, nevoia de a acționa sub protecția unor proceduri unitare atunci când sunt examinați copiii victime ale violenței sexuale pentru a obține maximum de probe, cu minimum de stres pentru copil.

Campania "Eu aleg să te cred!" a ajuns în această săptămână la:

  • Serviciul Județean de Medicină Legală Constanța;
  • Serviciul Județean de Medicină Legală Ialomița;
  • Serviciul Județean de Medicină Legală Slatina;
  • Serviciul Județean de Medicină Legală Vâlcea;
  • Serviciul Județean de Medicină Legală Sibiu;
  • Serviciul Județean de Medicină Legală Deva;
  • Institutul de Medicină Legală Timișoara;
  • Serviciul Județean de Medicină Legală Arad.

Dincolo de barierele profilului de "examinatori", numeroșii medici și asistentele din rețeaua de medicină legală ne-au vorbit despre greutatea pe care o resimt atunci când merg acasă la familie... Cine vede de copiii-victime, după ce sunt văzuți de medicii legiști?

Arad - "Pentru noi, copiii victime dispar. Pe mine m-ar ajuta cel mai mult un feedback. Să știu ce s-a întâmplat. Dacă e ceva ce pot face mai bine data viitoare. Dacă munca mea a fost cu folos sau nu. Dacă dosarul a fost mai credibil pentru că am fost calm și răbdător să trecem prin examinare, deși știu că sunt atât de mici șansele ca noi să găsim probele". Am încheiat săptămâna lângă Florin, un tânăr medic legist arădean, care a fost impresionat de recunoștința unei mame pentru modul în care interacționase cu fiica ei. A înțeles o dată în plus că rolul său nu se rezumă la a căuta probe fizice, ci că poate crea sentimentul de securitate copiilor care trec printr-o experiență de violență sexuală și familiilor acestora doar printr-o atitudine corectă a unui profesionist empatic.

Timișoara - Institutul de Medicină Legală are o echipă bine construită, pe baze de cunoaștere și a experienței lucrului împreună. Conștientizarea profundei tulburări pe care un abuz sexual o produce vieții unui copil este demonstrată de preocuparea îndelungată pentru găsirea celor mai bune soluții. La Timișoara am găsit un ursuleț de pluș așezat lângă scaunul pentru examinare ginecologică. INML Timișoara este un reper pentru efortul de adaptare a unui spațiu restrâns la numeroasele manopere pe care medicii legiști trebuie să le efectueze pacienților lor într-un spațiu de consultație unic.

Deva - Medici pasionați și asistente deschise să învețe mai mult. La Hunedoara, medicina legală și poliția fac corp comun. Medicul care deservește Petroșaniul le-a împărtășit colegilor experiența sa practică după trainingul de examinare clinică la care a participat toamna trecută: "Eu am început să le spun fetițelor că vreau doar să mă asigur că totul este în regulă cu corpul lor și să știți că funcționează. Poate e un lucru mic, dar este mai dificil decât orice să așezi un copil în poziție de examinare genitală pe masa ginecologică", a mărturisit acesta.

La Sibiu, medicii legiști refuză examinarea copiilor în timpul nopții. Chiar mai solicitată decât examinarea clinică a copiilor în context de violență sexuală este expertiza psihiatrică pentru minori, atât victime, cât și suspecți. Cazurile de grooming on-line s-au ramificat până au ajuns și ele să fie analizate de o echipă din care fac parte doi medici legiști, un pedo-psihiatru și un psiholog de copii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" din Sibiu. Ioana este femeie. Și medic. Și mamă. Și o parte importantă a muncii sale se desfășoară în cadrul acestei comisii. Susține că e departe de a se considera o idealistă sau entuziastă, dar este convinsă că lumea poate fi un loc mai bun pentru copii. Diagnostichează des în această comisie tulburări de stres post-traumatic la copii și ideație suicidară post abuz. Tratează fiecare copil cu convingerea că există vindecare, zâmbește și îmbrățișează. Își dorește cel mai mult ca toți colegii săi să folosească aceleași proceduri care să prevină responsabilizarea copiilor pentru ceea ce li s-a întâmplat. Sibiul este scena unui eveniment academic unic în România, inițiat și coordonat de prof. Dr. Silviu Morar, șeful catedrei de medicină legală a facultății de medicină din Sibiu: Conferința de Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală.

Vâlcea are, ca și la Arad, unul dintre cele mai noi spații de lucru. Serviciul de medicină legală Vâlcea este localizat în sediul Spitalului Județean, într-o clădire recent renovată în culori luminoase care crează o senzație de confort. Echipa care ne-a întâmpinat a fost deschisă să-și descrie experiențele și preocuparea pentru îmbunătățirea asistării copiilor victime ale violenței sexuale. Ei consideră că o abordare multidisciplinară este vitală pentru managementul acestor cazuri, motiv pentru care încearcă permanent să creeze legături atât cu organele judiciare, cât și cu asistenții sociali și psihologii cu care copilul vine în contact.

La Slatina medicii legiști își desfășoară activitatea în condiții critice. Accesul la spațiile alocate serviciului de medicină legală, aflat într-o policlinică veche, se face parcurgând câteva holuri tenebroase, lipsite de curent electric, în care zac abandonate canapele medicale, panouri și alte piese de mobilier. Singura rază de optimism este dată de efortul medicilor legiști de a continua să-și facă treaba, de a investi în echipamente și în extinderea spațiilor de consultații. Ironia face ca în același sediu, la un etaj mai sus, să-și desfășoare activitatea și Direcția Județeană de Sănătate Publică.

Ca să intre în serviciul de medicină legală Ialomița pentru o examinare, toți pacienții trec pe lângă rampa unde sunt predate persoanele decedate familiilor. Mamele cu cărucioare cu copii, persoanele cu dizabilități motorii, inclusiv pacienții care au suferit o traumă și se prezintă pentru aparate gipsate sau orteze sunt puși în mare dificultate pentru că nu există un lift. Odată ajunși cu mari eforturi la etaj, pacienții descoperă un hol de așteptare puțin prietenos care este limitat ca spațiu de un panou de PVC, prevăzut cu o ferăstruică tip ghișeu. De partea cealaltă se află cabinetul de examinare, birouri și un laborator. Echipa de medici și o asistentă, formată în totalitate din femei, trăiește cu speranța că lucrurile se vor schimba în bine după ce va fi extinsă clădirea spitalului județean.

Constanța are o echipă tânără care lucrează într-un sediu improvizat într-o veche creșă. Spațiile existente sunt mici, dar funcționale, iar personalul medical așteaptă de mulți ani realizarea proiectului unui Institut de Medicină Legală, mai ales că este un centru universitar și spațiile de lucru trebuie să permită accesul studenților – imposibil de realizat în prezent. Specialiștii cu care am stat de vorbă sunt preocupați de soluții și interesați să participe la schimbare. Dialogul cu asistentul medical al serviciului a fost deosebit de relevant pentru efortul permanent al echipei medic-asistent, atunci când e pusă în fața unor cazuri dificil de gestionat, așa cum sunt copiii victime.

În fiecare județ, medicii și asistentele au răspuns chestionarului cu întrebări deschise al lui Janice Ceccucci, asistent medical specializat în medicină legală și profesor la UTICA University din New York. Obiectivul studiului este acela de a aduce în prim plan problemele rețelei de medicină legală și soluțiile pentru derularea activității profesionale la standardele cerute de comunitatea internațională, precum ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății.

Medic și legist sunt concepte ce exclud arbitrarul și se corelează cu știința, cunoașterea și curiozitatea de a afla lumina chiar și în cel mai dens întuneric. Sunt mai puțin de 250 de medici legiști în România, dar puțini se cunosc între ei, funcționează după o lege aproape la fel de veche precum mesele ginecologice pe care deseori sunt urcate nu doar victimele de sex feminin, ci și cele de sex masculin.

Ce vrem noi cu adevărat? Să ne acceptăm limitele și să lucrăm împreună pentru ca vizita unui copil victimă într-un cabinet medico-legal să nu mai reprezinte un stres suplimentar, ci o vizită medicală care să îi ofere confort și siguranță. Călătoria noastră continuă cu alte județe din Nordul și Estul țării.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: help@asistentavictime.ro

Mărturii din comunitate

Dăm voce și putere victimelor violenței sexuale. Observăm efectele intervențiilor noastre în comunitățile care se confruntă cu prădători sexuali. Abordăm cu empatie, profunzime și profesionalism toate cazurile de violență sexuală care vin către noi.

Cere ajutor

Dacă aveți o întrebare urgentă, vă încurajăm să utilizați cu promptitudine resursele noastre disponibile, ne puteți contacta prin telefon, chat sau email.

Spune ce ți s-a întâmplat. Nu a fost vina ta. Nu ești singur/ă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, noi suntem aici.

chatsau sunați la

Această platformă a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Justiție prietenoasă pentru copiii victime ale abuzului sexual“ cu suportul UNICEF România.
Opiniile exprimate în acest material aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția UNICEF România.